Placki ziemniaczane smażone w głębokim tłuszczu
Kolejna przekąska, ukochane przez Polaków placki ziemniaczane, najczęściej smażone są tłuszczu. Co gorsza, wielu z nas nie ma cierpliwość czekać, by ten dobrze się nagrzał i zbyt szybko wlewa ciasto na patelnię. Tymczasem im niższa temperatura tłuszczu, tym bardziej placki nim nasiąkną.
Niestety, nawet gdy przygotujemy placuszki zgodnie z najlepszą sztuką kulinarną, nie będziemy mogli ich uznać za dietetyczną przekąskę. Na jedną porcję przypada zwykle około 5 placków, co daje średnio 650 kalorii, w tym ponad 37 gramów tłuszczu. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że dodatkowo najczęściej serwowane są one z gęstymi sosami, śmietaną lub cukrem, łatwo sobie wyobrazić, że podczas jednego posiłku, dostarczymy organizmowi blisko połowę dziennego zapotrzebowania kalorycznego.