WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

Największe bomby kaloryczne w tradycyjnej polskiej kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Kaloryczne zupy i nie tylko

Obraz
© 123RF.COM

Polska kuchnia z pewnością nie pretenduje do miana najzdrowszej i sprzyjającej zachowaniu szczupłej sylwetki. Gęste, zawiesiste sosy, wszechobecny tłuszcz zwierzęcy, mięsa, wędliny i mąka to jej najbardziej charakterystyczne produkty. I, choć coraz odważniej spoglądamy w stronę kuchni innych nacji, nie zapominamy o naszych tradycyjnych daniach. A te są często prawdziwymi bombami kalorycznymi.

Zacznijmy od zup, z których Polska słynie i które kojarzą się raczej z daniami dietetycznymi. Z pewnością nie można tego jednak powiedzieć o żurku. Podawana z jajkiem, białą kiełbasą i przyprawami tradycyjna zupa, dostarcza aż 320 kcal w porcji. Warto w tym miejscu przypomnieć, że w ciągu całego dnia kobiety powinny przyjmować około 2000, a mężczyźni 2500 kcal. Żurek jest nie tylko pełen tłustego mięsa i śmietany, ale również kalorycznej mąki. Prawdopodobnie właśnie dzięki tym składnikom, żurek uważany jest za jedną z najsmaczniejszych polskich zup, ale jak widać, nie powinniśmy jeść go w zbyt dużych ilościach. Podobnie rzecz ma się z flaczkami, które mają w naszym kraju licznych zwolenników. Choć w porównaniu z żurkiem, flaki można uznać za danie fit, jedna miseczka tej zupy dostarczy nam 150 kcal. Żeby je spalić, musimy intensywnie jechać na rowerze przez pół godziny.

/ 9Smalec pod lupą

Obraz
© 123RF.COM

Jedną z najbardziej kalorycznych przekąsek jest tradycyjny polski smalec. Przygotowuje się go z roztopionej słoniny lub boczku, z dodatkiem cebuli, majeranku, czasami także z jabłkiem lub suszonymi śliwkami. Zwykle serwowany jest z chlebem i podawany z kiszonymi ogórkami jako zakąska przed daniem głównym. Na kromce chleba zmieszczą się cztery łyżki smalcu, co daje nam prawie 450 kcal! Nie licząc chleba i ogórka. Trudno o bardziej kaloryczną kanapkę!

/ 9Jarzynowa nie taka doskonała

Obraz
© 123RF.COM

Przy okazji rodzinnych przyjęć i świąt, na polskim stole nie może zabraknąć sałatki jarzynowej, czyli kolejnego dania, które kojarzy się ze zdrową, dietetyczną żywnością. Większość składników tego dania rzeczywiście przemawia za jak najczęstszym serwowania sałatki. Gotowane warzywa (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki), jaja, groszek, kiszone ogórki, jabłka i natka pietruszki. Właściwie samo zdrowie. Niestety wszystko wymieszane jest z majonezem i to w sporej dawce. I to właśnie majonez jest całym złem. Dzięki niemu jedna łyżka sałatki to nawet 200 kcal!

/ 9Placki ziemniaczane smażone w głębokim tłuszczu

Obraz
© Fotolia

Kolejna przekąska, ukochane przez Polaków placki ziemniaczane, najczęściej smażone są tłuszczu. Co gorsza, wielu z nas nie ma cierpliwość czekać, by ten dobrze się nagrzał i zbyt szybko wlewa ciasto na patelnię. Tymczasem im niższa temperatura tłuszczu, tym bardziej placki nim nasiąkną.
Niestety, nawet gdy przygotujemy placuszki zgodnie z najlepszą sztuką kulinarną, nie będziemy mogli ich uznać za dietetyczną przekąskę. Na jedną porcję przypada zwykle około 5 placków, co daje średnio 650 kalorii, w tym ponad 37 gramów tłuszczu. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że dodatkowo najczęściej serwowane są one z gęstymi sosami, śmietaną lub cukrem, łatwo sobie wyobrazić, że podczas jednego posiłku, dostarczymy organizmowi blisko połowę dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

/ 9Bigos - sycący, ale kaloryczny

Obraz
© WP.PL | WP.PL

Kolejnym typowo polskim daniem, z którego jesteśmy szczególnie dumni, jest bigos. Niestety, choć dla wielu osób to kwintesencją polskiej sztuki kulinarnej, pod względem kalorycznym nie mamy się czym pochwalić. Właściwie jedynym dietetycznym i zdrowym składnikiem bigosu jest kiszona kapusta. Pozostałe dodatki, czyli smażona na smalcu kiełbasa, boczek i pieczone mięsa – dostarczają daniu przede wszystkim ogromne porcje tłuszczu. Po długotrwałym gotowaniu wszystkich składników otrzymujemy bardzo smaczną potrawę, zawierającą jednak aż 120 kcal w 100 gramach. A przecież dobrze wiemy, że na 100 gramach zazwyczaj nie poprzestajemy.

/ 9Uwaga na pierogi

Obraz
© Fotolia

Nawet skromne pierogi w polskim wydaniu to prawdziwa kaloryczna bomba. W jednej porcji jest nawet 750 kcal! Farsz z ziemniaków i twarogu, mięsa albo kapusty z grzybami, owinięty w ciasto i okraszony tłuszczem ze skwarkami jest bardzo kaloryczny. Najbardziej tuczące są pierogi ruskie i z mięsem. Mniej kalorii mają pierogi z kapustą i grzybami - jednak sześć sztuk to ponad 400 kalorii.

/ 9Najlepszy schabowy?

Obraz
© 123RF.COM

Przejdźmy do dań głównych. Nie ma polskiej kuchni bez kotleta schabowego. Najlepiej z dodatkiem ziemniaków i zasmażanej kapusty. Kotlet oczywiście w panierce, ziemniaki polane tłuszczem, a kapusta z boczkiem. Nic więc dziwnego, że jedna porcja takiego obiadu to nawet 700 kcal. Warto więc ograniczyć jedzenie tego specjału lub przynajmniej zmniejszyć grubość panierki, która zdecydowanie najbardziej wpływa na kaloryczność dania. Wystrzegajmy się gotowych schabowych ze sklepu, które wystarczy tylko podgrzać. Najczęściej składają się one prawie wyłącznie z panierki.

/ 9Golonka - kaloryczna uczta

Obraz
© 123RF.COM

Pieczona lub duszona golonka to kolejne kultowe polskie danie. Niestety dostarcza nie tylko wspaniałego smaku, ale także już nawet nie setek, a tysięcy kalorii. To tłuste danie, czasami polewane piwem, koniecznie serwowane z chrzanem lub musztardą, jest bardzo popularne w Polsce. Zazwyczaj zapominamy jednak, że jedna golonka waży przeciętnie około 450 gramów. Uwaga: to ponad 1800 kcal!

/ 9A na deser... pączek!

Obraz
© Fotolia

I na koniec ukochany przez nas deser: pączek. Te drożdżowe ciastka smażone w oleju, nadziewane konfiturami z róży lub dżemem owocowym są ładne i nie ważą zbyt dużo. Co z tego, skoro jeden pączek ma aż 400 kcal? Uważajmy więc, by nie przesadzić.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw