Fasolka szparagowa
To zdecydowanie produkt dietetyczny - 100 g fasolki zawiera tylko 27 kcal. Dostarcza sporych ilości kwasu foliowego, a także witaminy C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu czyli prowitaminy. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po jej zjedzeniu przez dłuższy czas towarzyszy nam uczucie sytości. Zawiera również błonnik, wspomagający trawienie i wartościowe białko (ma skład zbliżony do tego z mięsa). Fasolkę najlepiej przygotowywać na parze - gotując ją w wodzie możemy pozbawić ją cennych składników. Najprościej można podać ją z dodatkiem oliwy lub masła, a także świeżo mielonego pieprzu, soli himalajskiej. Można wrzucić ją do zupy, zapiec albo podawać na zimno w sałatkach. Świetnie komponuje się z orzechami włoskimi, a także migdałami. Można zaserwować ją także z domowym pesto.