Najsmaczniejsze produkty w lipcu

Lipiec i pierwsza połowa wakacji to kulinarny raj dla wielbicieli sezonowych produktów. Oprócz pysznych, soczystych owoców zrywanych najlepiej prosto z krzaczka - malin, jeżyn i agrestu, w tym miesiącu warto wprowadzić do jadłospisu fasolkę szparagową, cukinie, a także pyszne kurki. Polecamy nasz przewodnik po tych smakołykach, gdzie znajdziecie wartości odżywcze i propozycje podania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Pyszne i zdrowe skarby miesiąca

Obraz
© 123RF.COM

Lipiec i pierwsza połowa wakacji to kulinarny raj dla wielbicieli sezonowych produktów. Oprócz pysznych, soczystych owoców zrywanych najlepiej prosto z krzaczka - malin, jeżyn i agrestu, w tym miesiącu warto wprowadzić do jadłospisu fasolkę szparagową, cukinie, a także pyszne kurki. Polecamy nasz przewodnik po tych smakołykach, gdzie znajdziecie wartości odżywcze i propozycje podania.

/ 7Fasolka szparagowa

Obraz
© 123RF.COM

To zdecydowanie produkt dietetyczny - 100 g fasolki zawiera tylko 27 kcal. Dostarcza sporych ilości kwasu foliowego, a także witaminy C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu czyli prowitaminy. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po jej zjedzeniu przez dłuższy czas towarzyszy nam uczucie sytości. Zawiera również błonnik, wspomagający trawienie i wartościowe białko (ma skład zbliżony do tego z mięsa). Fasolkę najlepiej przygotowywać na parze - gotując ją w wodzie możemy pozbawić ją cennych składników. Najprościej można podać ją z dodatkiem oliwy lub masła, a także świeżo mielonego pieprzu, soli himalajskiej. Można wrzucić ją do zupy, zapiec albo podawać na zimno w sałatkach. Świetnie komponuje się z orzechami włoskimi, a także migdałami. Można zaserwować ją także z domowym pesto.

/ 7Kurki

Obraz
© 123RF.COM

To jedne z pierwszych, wyczekiwanych grzybów. Są niskokaloryczne (32 kcal na 100 g) i znajdziemy w nich śladowe ilości witaminy B1, C, PP i E. Kurki można dusić, smażyć, a także marynować. Po zblanszowaniu można je zamrozić, a po namoczeniu - wysuszyć. Warto użyć ich również do farszu na pierogi lub krokiety. Dzięki wyjątkowemu aromatowi sprawdzą się także w formie zupy, omletów, jajecznicy i dodatku do letnich sałatek. Doskonale komponuje się z serami i bobem.

/ 7Maliny

Obraz
© Fotolia

Soczyste i słodkie maliny to przede wszystkim idealny składnik do deserów, ciast i koktajli. W ich składzie znajdziemy witaminy z grupy B oraz witaminę C i E, a także wapń, magnez, żelazo i potas. Naukowo dowiedziono, że wspomagają odchudzanie - keton malinowy pomaga spalać tkankę tłuszczową i usprawnia metabolizm. Ponadto mają właściwości oczyszczające i niwelują zaparcia. Są idealne do przetworów, ale doskonale komponują się też w sosach do mięs.

/ 7Cukinia

Obraz
© 123RF.COM

To niedoceniane, a wartościowe warzywa. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub wielobarwna. Można ją jeść na surowo, jak i po obróbce termicznej - grillowana, blanszowana czy pieczona smakuje wybornie. Cukiniawyróżnia się łagodnym smakiem i naturalną odpornością na metale ciężkie. Ponadto sama w sobie jest lekkostrawna, dlatego polecana jest również osobom z problemami układu pokarmowego. Ma właściwości odkwaszające i poprawia trawienie. W jej składzie znajdziemy m.in. liczne witaminy (A, C, K, PP i B1), beta karoten oraz składniki mineralne. Warto przygotować z niej *makaron *(krojąc za pomocą maszynki julienne), placuszki w greckich stylu czy nafaszerować i zapiec. W kuchni można wykorzystać również kwiaty cukinii, które są jadalne. Nadziewane serkiem ricotta smakują przepysznie.

/ 7Jeżyny

Obraz
© 123RF.COM

Jako jedne z owoców leśnych to produkt wyjątkowo pożądany latem. Wyróżnia się kilka odmian jeżyn, a sezon na nie trwa od lipca do października. Owoce te kryją w sobie imponującą dawkę witaminy C i B6, a także błonnika, który wywołuje uczucie sytości i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit. Jeżyny doskonale smakują solo, ale także w towarzystwie miękkich serów pleśniowych. Można je zmiksować, dodać do sałatek owocowych i deserów lodowych. W nietypowych połączeniach mogą zaskoczyć jako farsz do pierogów, sos do mięsa, konfitura albo nalewka.

/ 7Agrest

Obraz
© 123RF.COM

Podobnie jak jeżyny, te małe kuleczki dostarczają mnóstwo witaminy C. Ponadto jedząc agrest dostarczamy organizmowi sporo witaminy A, B1 oraz PP, a także pokaźną dawkę łatwo przyswajalnego żelaza i fosforu. Z agrestu warto przygotować sok (zasypując cukrem i odstawiając na kilka dni w ciemne miejsce), a także kompot. Warto wiedzieć, że dzięki wysokiej zawartości pektyn produkty te wykazują naturalne właściwości żelujące, dlatego świetnie nadają się do przygotowywania orzeźwiających galaretek, dżemów czy konfitur. Można go również suszyć i kandyzować. Szefowie kuchni wykorzystują go także do dań z drobiu - słodko-kwaśny sos, który wzbogaci smak mięsa.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce