Najsmaczniejsze produkty w lipcu

Lipiec i pierwsza połowa wakacji to kulinarny raj dla wielbicieli sezonowych produktów. Oprócz pysznych, soczystych owoców zrywanych najlepiej prosto z krzaczka - malin, jeżyn i agrestu, w tym miesiącu warto wprowadzić do jadłospisu fasolkę szparagową, cukinie, a także pyszne kurki. Polecamy nasz przewodnik po tych smakołykach, gdzie znajdziecie wartości odżywcze i propozycje podania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Pyszne i zdrowe skarby miesiąca

Obraz
© 123RF.COM

Lipiec i pierwsza połowa wakacji to kulinarny raj dla wielbicieli sezonowych produktów. Oprócz pysznych, soczystych owoców zrywanych najlepiej prosto z krzaczka - malin, jeżyn i agrestu, w tym miesiącu warto wprowadzić do jadłospisu fasolkę szparagową, cukinie, a także pyszne kurki. Polecamy nasz przewodnik po tych smakołykach, gdzie znajdziecie wartości odżywcze i propozycje podania.

/ 7Fasolka szparagowa

Obraz
© 123RF.COM

To zdecydowanie produkt dietetyczny - 100 g fasolki zawiera tylko 27 kcal. Dostarcza sporych ilości kwasu foliowego, a także witaminy C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu czyli prowitaminy. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po jej zjedzeniu przez dłuższy czas towarzyszy nam uczucie sytości. Zawiera również błonnik, wspomagający trawienie i wartościowe białko (ma skład zbliżony do tego z mięsa). Fasolkę najlepiej przygotowywać na parze - gotując ją w wodzie możemy pozbawić ją cennych składników. Najprościej można podać ją z dodatkiem oliwy lub masła, a także świeżo mielonego pieprzu, soli himalajskiej. Można wrzucić ją do zupy, zapiec albo podawać na zimno w sałatkach. Świetnie komponuje się z orzechami włoskimi, a także migdałami. Można zaserwować ją także z domowym pesto.

/ 7Kurki

Obraz
© 123RF.COM

To jedne z pierwszych, wyczekiwanych grzybów. Są niskokaloryczne (32 kcal na 100 g) i znajdziemy w nich śladowe ilości witaminy B1, C, PP i E. Kurki można dusić, smażyć, a także marynować. Po zblanszowaniu można je zamrozić, a po namoczeniu - wysuszyć. Warto użyć ich również do farszu na pierogi lub krokiety. Dzięki wyjątkowemu aromatowi sprawdzą się także w formie zupy, omletów, jajecznicy i dodatku do letnich sałatek. Doskonale komponuje się z serami i bobem.

/ 7Maliny

Obraz
© Fotolia

Soczyste i słodkie maliny to przede wszystkim idealny składnik do deserów, ciast i koktajli. W ich składzie znajdziemy witaminy z grupy B oraz witaminę C i E, a także wapń, magnez, żelazo i potas. Naukowo dowiedziono, że wspomagają odchudzanie - keton malinowy pomaga spalać tkankę tłuszczową i usprawnia metabolizm. Ponadto mają właściwości oczyszczające i niwelują zaparcia. Są idealne do przetworów, ale doskonale komponują się też w sosach do mięs.

/ 7Cukinia

Obraz
© 123RF.COM

To niedoceniane, a wartościowe warzywa. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub wielobarwna. Można ją jeść na surowo, jak i po obróbce termicznej - grillowana, blanszowana czy pieczona smakuje wybornie. Cukiniawyróżnia się łagodnym smakiem i naturalną odpornością na metale ciężkie. Ponadto sama w sobie jest lekkostrawna, dlatego polecana jest również osobom z problemami układu pokarmowego. Ma właściwości odkwaszające i poprawia trawienie. W jej składzie znajdziemy m.in. liczne witaminy (A, C, K, PP i B1), beta karoten oraz składniki mineralne. Warto przygotować z niej *makaron *(krojąc za pomocą maszynki julienne), placuszki w greckich stylu czy nafaszerować i zapiec. W kuchni można wykorzystać również kwiaty cukinii, które są jadalne. Nadziewane serkiem ricotta smakują przepysznie.

/ 7Jeżyny

Obraz
© 123RF.COM

Jako jedne z owoców leśnych to produkt wyjątkowo pożądany latem. Wyróżnia się kilka odmian jeżyn, a sezon na nie trwa od lipca do października. Owoce te kryją w sobie imponującą dawkę witaminy C i B6, a także błonnika, który wywołuje uczucie sytości i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit. Jeżyny doskonale smakują solo, ale także w towarzystwie miękkich serów pleśniowych. Można je zmiksować, dodać do sałatek owocowych i deserów lodowych. W nietypowych połączeniach mogą zaskoczyć jako farsz do pierogów, sos do mięsa, konfitura albo nalewka.

/ 7Agrest

Obraz
© 123RF.COM

Podobnie jak jeżyny, te małe kuleczki dostarczają mnóstwo witaminy C. Ponadto jedząc agrest dostarczamy organizmowi sporo witaminy A, B1 oraz PP, a także pokaźną dawkę łatwo przyswajalnego żelaza i fosforu. Z agrestu warto przygotować sok (zasypując cukrem i odstawiając na kilka dni w ciemne miejsce), a także kompot. Warto wiedzieć, że dzięki wysokiej zawartości pektyn produkty te wykazują naturalne właściwości żelujące, dlatego świetnie nadają się do przygotowywania orzeźwiających galaretek, dżemów czy konfitur. Można go również suszyć i kandyzować. Szefowie kuchni wykorzystują go także do dań z drobiu - słodko-kwaśny sos, który wzbogaci smak mięsa.

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji