Zupy owocowe - idealne na lato

Niektórym kojarzą się z koszmarem dzieciństwa, wielu z nas jednak nie może sobie wyobrazić lata bez zupy owocowej. Przepisy na przygotowanie tego dania są proste, ale jednak warto spróbować czegoś innego niż kompot owocowy z makaronem.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Holenderska zupa jagodowa

Obraz
© 123RF.COM

Niektórym kojarzą się z koszmarem dzieciństwa, wielu z nas jednak nie może sobie wyobrazić lata bez zupy owocowej. Przepisy na przygotowanie tego dania są proste, ale jednak warto spróbować czegoś innego niż kompot owocowy z makaronem.
Krentjebrit to pochodząca z okolic holenderskiego Groningen zupa, bardzo popularna jako danie śniadaniowe. W odróżnieniu do wielu innych zup owocowych jest ona gęsta. Przyrządza się ją z wody, kaszy perłowej, owoców: malin, jeżyn, borówek, czarnych jagód, porzeczek, truskawek (co mamy pod ręką), jabłek, miodu i soku z cytryny. Kaszę gotujemy w wodzie, dodajemy owoce, przyprawiamy miodem i gotowe. Podajemy na zimno lub na gorąco.

/ 9Węgierska zupa wiśniowa

Obraz
© 123RF.COM

Oryginalna nazwa tej potrawy to hideg meggyleves. To delikatna, słodka zupa z dojrzałych, słodkich wiśni z dodatkiem słodkiej śmietanki, cukru i kwaśnych owoców wiśni. Choć zupa ta pochodzi z Węgier, czasem można spotkać ją w regionalnych restauracjach w Polsce, Niemczech czy Austrii. Ciekawostką jest fakt, że na Węgrzech bardzo często podaje się tę zupę jako przystawkę - doskonale zaostrza apetyt.

/ 9Nyponsoppa

Obraz
© 123RF.COM

Ta szwedzka zupa jest tradycyjnym daniem na późne lato. Nyponsoppa to nic innego niż zupa z dzikiej róży. Jest podawana w Szwecji jako danie śniadaniowe lub deser - z mlekiem, śmietaną, a nawet z lodami waniliowymi. Przygotowanie jej nie jest trudne. Owoce dzikiej róży gotuje się w wodzie z dodatkiem cukru. Ważne, by wody nie doprowadzać do wrzenia (wtedy ulatnia się witamina C). Pod koniec odcedza się owoce, wyciska przez sitko sok, a płyn zagęszcza mąką ziemniaczaną. Zupę z dzikiej róży podaje się na zimno z groszkiem ptysiowym lub biszkoptami.

/ 9Zupa czereśniowa

Obraz
© 123RF.COM

W Polsce zupy owocowe przygotowuje się z jagód, truskawek, wiśni i czereśni. I właśnie czereśniowa jest najlepsza. Owoce czereśni drylujemy (usuwamy pestki), wrzucamy do rondla, zasypujemy kilkoma łyżkami cukru, zalewamy wodą i gotujemy. Pamiętajmy, by wody nie było zbyt wiele! Podajemy z makaronem.

/ 9Kissel

Obraz
© 123RF.COM

Nazwa tego dania bardzo przypomina nasz "kisiel". Nie bez powodu. Estoński kissel to bardzo popularne danie w krajach bałtyckich, kiedyś również gotowane na co dzień w Polsce. Do zrobienia oryginalnego dania potrzebujemy truskawek, malin, porzeczek lub jeżyn. Po ugotowaniu owoców, przeciskane są one przez praskę, lekko zagęszczane mąką ziemniaczaną i słodzone. Danie podawane jest głównie na deser, z dodatkiem ciasteczek lub posiekanych orzechów.

/ 9Blabarssoppa

Obraz
© 123RF.COM

Inną zupą, pochodzącą ze Szwecji, jest zupa z czarnych jagód, rosnących dziko nie tylko w Skandynawii, ale także w Polsce. Za pośrednictwem szwedzkich imigrantów, stała się ona bardzo popularna np. w Stanach Zjednoczonych. Jagody, gotowane z cukrem i mlekiem przecedza się przez sito i podaje głównie na zimno - jako samodzielne danie lub napój. Ciekawostką jest fakt, że zupę z czarnych jagód - tym razem na gorąco - serwuje się uczestnikom długich biegów narciarskich na terenie Szwecji i Finlandii.

/ 9Chińska zupa z mango

Obraz
© 123RF.COM

Wbrew powszechnemu mniemaniu, w innych częściach świata również jada się zupy owocowe. Chińska zupa z mango jest wspaniałym danie. Potrzebujemy: cztery bardzo dojrzałe mango, dwie szklanki wody, szklankę cukru, cztery goździki, gwiazdkę anyżu, trzy łyżeczki rumu i pół szklanki mleka kokosowego. Mango kroimy na kawałeczki, wrzucamy do garnka, dorzucamy resztę składników, zalewamy wodą i gotujemy kilka minut. Przecedzamy przez sito i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy bardzo schłodzone!

/ 9Zupa migdałowa

Obraz
© 123RF.COM

W wielu kulturach kulinarnych migdały są traktowane jak owoce. Tak jest i w Chinach. Zupa migdałowa podawana była na dworze cesarskim, a dziś to wielki specjał w najlepszych restauracjach. Potrzebne nam będą: szklanka obranych i zmiksowanych migdałów, dwie łyżki żelatyny, łyżka cukru, dwie szklanki mleka, szklanka pokrojonych owoców (co mamy pod ręką). Mleko, migdały i cukier gotujemy na małym ogniu, dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę i owoce. Wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut.

/ 9Zupa bananowa

Obraz
© 123RF.COM

I na koniec coś dla prawdziwych smakoszy. Ta zupa bananowa jest naprawdę ostra! Do jej przygotowania potrzebujemy: sześć bananów, dwie cebule, litr wywaru warzywnego, 1,5 łyżki przyprawy curry, łyżeczkę ostrej papryki, dwie szklanki jogurtu. Cebule kroimy drobno, szklimy na patelni z odrobiną oliwy, zalewamy wywarem, dodajemy pokrojone drobno banany, przyprawy i gotujemy kilka minut, aż banany się rozpadną. Na koniec dodajemy jogurt i podajemy - na gorąco!

AD

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany