Bezglutenowy
Gluten to w uproszczeniu kompleks białek obecnych w nasionach zbóż, takich jak: pszenica, żyto, jęczmień, owies czy orkisz. U niektórych osób jedzenie produktów zawierających gluten może spowodować problemy nie tylko z układem pokarmowym, ale i całym organizmem. Dzieje się tak w przypadku osób z celiakią (uwarunkowaną genetycznie nietolerancją glutenu) oraz alergią na gluten. Pieczywo bezglutenowe ma niższą zawartość błonnika i wyższy indeks glikemiczny niż ich odpowiedniki zawierające pszenicę. Nie ma dowodów, że dieta bezglutenowa jest korzystna dla zdrowia jeśli traktujemy ją jako profilaktykę. Co więcej, możliwe jest, że jeśli wraz z glutenem pozbawiamy nasze posiłki pełnego ziarna i błonnika, możemy sobie zaszkodzić. Unikanie glutenu może spowodować zmniejszenie spożycia korzystnych pełnych ziaren, które mogą zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także cukrzycy typu 2.
Zobacz też: Przepis na tradycyjny chleb pszenny