Bifana
Pieczywo i schab to połączenie idealne, a zwłaszcza kiedy mięso najpierw jest marynowane, a następnie grillowane. Iberyjski przysmak podbija śniadaniowe menu na całym świecie. Nic dziwnego, to nie tylko smaczna, ale przede wszystkim sycąca kanapka. Na jej temat powstało wiele wariacji – oprócz wieprzowiny dodaje się sardynki lub smażonego dorsza.
Składniki na jedną porcję: bagietka, 500 g schabu, 4 łyżki musztardy sarepskiej, dwie spore szczypty cukru, 1 łyżka masła klarowanego, 1 średnia cebula, 4-6 ząbków czosnku, duża szczypta soli, pieprz do smaku.
Przygotowanie: schab drobno kroimy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Obsmażamy z obu stron na rozgrzanym maśle. Następnie układamy kawałki w garnku, dodajemy połowę posiekanego czosnku i zasypujemy szczyptą cukru i obkładamy pokrojoną w piórka cebulą. Zalewamy wodą – płyn musi przykryć składniki. Dusimy całość ok. dwóch godzin. Musztardę łączymy z resztą cukru, doprawiamy do smaku pieprzem i taką mieszanką smarujemy połówki bagietki. Podpiekamy w piekarniku. Na pieczywo nakładamy mięso i polewamy sosem powstałym ze zredukowanego płynu po duszeniu.