Najpopularniejsze kanapki świata

Obraz
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Magdalena Pomorska

/ 5Od hrabiego Sandwicha do kanapki Elvisa Presleya

Obraz
© Instagram.com

Kanapki to klasyk na śniadania i kolacje, a także najczęstszy pomysł na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Te najprostsze nie wymagają żadnych umiejętności kulinarnych, co z pewnością jest ich dużą zaletą, ale warto poświęcić nieco więcej czasu i przygotować jeden z kanapkowych klasyków. Wyjdzie nie tylko smacznie, ale i zdrowo! Kanapka – szczególnie ta na gorąco - nie musi bowiem kojarzyć się z czymś fast-foodowym. Coraz modniejsze są te w wersji slow, z mnóstwem zdrowych dodatków.

Historia kanapek sięga średniowiecza, jeśli nie wcześniejszych wieków. Wiele osób stworzenie tego przysmaku i angielskiej nazwy „sandwich” przypisuje czwartemu hrabiemu z rodu Sandwich, który żył w XVIII wieku. Jednak to nie John Montagu wymyślił kanapki, bo propozycję tę rozpropagowali w XX wieku pracownicy biurowi, którzy ze względu na rosnące tempo życia zmuszeni byli do wygodnych posiłków „w biegu”. Kanapki zapisały się nie tylko w kulinarnej historii, ale też w popkulturze. Król rock'n'rolla zajadał się kanapką z chleba tostowego, posmarowanego masłem orzechowym i udekorowanym bananami. Całość była podsmażona na maśle i podawana na gorąco. Z kolei na cześć sławnego reżysera, powstała kanapka gigant. O hitowej kanapce o nazwie Woody Allen opowiedział nam podczas konferencji "Zdrowe tłuszcze" i prezentacji produktów Rama szef kuchni Julian Karewicz.
- Rozpropagowali ją właściciele Carnegie Deli w Nowym Jorku. Charakteryzuje się wyjątkowymi rozmiarami – ma ok. 40 cm wysokości. Hasło reklamowe do tego przysmaku brzmi: „jeśli jesteś w stanie chwycić tę kanapkę, to zrobiliśmy coś źle, a jeżeli nie zjesz tej kanapki, to popełniliśmy błąd”.

/ 5Idealna kanapka – porady praktyczne

Obraz
© Fotolia

Julian Karewicz, szef kuchni Comfort Food Studio i sandwich master, w rozmowie z Magdą Pomorską, redakcją prowadzącą WP Kuchnia, omówił swoje sposoby na kanapki.
- Zawsze staram się korzystać z pieczywa niszowych piekarnik i sprawdzam skład produktu. Do przygotowania pieczywa powinny być wykorzystane tylko produkty naturalne – podstawa to przede wszystkim zboża. Dobrze jest szukać pieczywa na zakwasie, bo to dowodzi kunsztowi piekarskiemu. Zdecydowanie lepiej unikać produktów ze spulchniaczami i innymi sztucznymi dodatkami – wyjaśnia kucharz.
- Jeśli chodzi o samo budowanie kanapki, to jest kilka kluczy, które mogą doprowadzić nas do tzw. ostatecznej, najlepszej kanapki. Uważam, że w każdej kanapce powinno być warzywo, najlepiej surowe, bez obróbki termicznej. Dobrze, gdy w kanapce pojawiają się pikle – mogą to być ogórki, ale świetnie sprawdzą się też papryki, rzodkiewki. Zwróćmy uwagę na teksturę – w kanapce powinno też coś chrupać, więc prażone orzechy czy pestki, ale też np. chipsy z jarmużu. Obowiązkowa jest też treść białkowa – sery i twarogi warto mieć w lodówce i dodawać do kanapek. Ciekawymi dodatkami będą także produkty grillowane, wtedy mamy cały przegląd technik kulinarnych w jednym, prostym daniu – dodaje ekspert. W kanapce na wynos unikajmy zbyt wielu składników mokrych, które zmieniają konsystencję pieczywa.
Zobacz także: w co pakować drugie śniadanie?

/ 5Bifana

Pieczywo i schab to połączenie idealne, a zwłaszcza kiedy mięso najpierw jest marynowane, a następnie grillowane. Iberyjski przysmak podbija śniadaniowe menu na całym świecie. Nic dziwnego, to nie tylko smaczna, ale przede wszystkim sycąca kanapka. Na jej temat powstało wiele wariacji – oprócz wieprzowiny dodaje się sardynki lub smażonego dorsza.

Składniki na jedną porcję: bagietka, 500 g schabu, 4 łyżki musztardy sarepskiej, dwie spore szczypty cukru, 1 łyżka masła klarowanego, 1 średnia cebula, 4-6 ząbków czosnku, duża szczypta soli, pieprz do smaku.
Przygotowanie: schab drobno kroimy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Obsmażamy z obu stron na rozgrzanym maśle. Następnie układamy kawałki w garnku, dodajemy połowę posiekanego czosnku i zasypujemy szczyptą cukru i obkładamy pokrojoną w piórka cebulą. Zalewamy wodą – płyn musi przykryć składniki. Dusimy całość ok. dwóch godzin. Musztardę łączymy z resztą cukru, doprawiamy do smaku pieprzem i taką mieszanką smarujemy połówki bagietki. Podpiekamy w piekarniku. Na pieczywo nakładamy mięso i polewamy sosem powstałym ze zredukowanego płynu po duszeniu.

/ 5Croque monsier

Pomysł na tę kanapkę według francuskich opowieści zrodził się we francuskim bistro przy Boulevard des Capucines w Paryżu.

Właściciel lokalu, Michel Lunarca, pewnego dnia odkrył, że skończyły mu się bagietki, które tradycyjnie serwował klientom. Przyparty do muru, sięgnął po chleb tostowy, który zapiekł i zestawił z szynką oraz serem gruyere. Jeden z klientów na taką ciepłą kanapkę z rozpuszczającym się serem i mięsnym dodatkiem zareagował pytaniem „co to za mięso?”, a pan Lunarca rzekł do niego, że to „pańskie”. Z kolei słowo „croque” znaczy chrupać, a ta czynność doskonale oddaje sposób konsumpcji francuskiego specjału. Z czasem drogi ser pleśniowy zamieniono na sos beszamelowy, co według znawców nie pogorszyło na szczęście smaku dania.
Składniki na dwie porcje: 4 kromki pieczywa tostowego, 2 łyżki masła, 2 grubsze plastry szynki np. gotowanej, ser gruyere lub ementaler.
Przygotowanie: pieczywo smarujemy masłem i rumienimy na rozgrzanej patelni. Na połowie rozkładamy szynkę, a na drugiej ser. Zapiekamy w 190 stopniach C przez 10 minut. Składamy w całość i posypujemy serem, a następnie ponownie zapiekamy przez ok. 5 minut, aż ser się rozpuści.

/ 5Croque madame

To „damska” wersja wspomnianej wcześniej kanapki croque moniser. Wyróżnia ją dodatek sadzonego jajka na wierzch, który ma obrazować wytworny kapelusz damy z dużym rondem.

Składniki na dwie porcje: 4 kromki pieczywa tostowego, 2 łyżki masła, 2 grubsze plastry szynki np. gotowanej, ser gruyere lub ementaler, 2 jajka.
Przygotowanie: pieczywo smarujemy masłem i rumienimy na rozgrzanej patelni. Na połowie rozkładamy szynkę, a na drugiej ser. Zapiekamy w 190 stopniach C przez 10 minut. W tym czasie smażymy jajka sadzone. Składamy w całość i dekorujemy jajkiem sadzonym.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości