Spirulina
Ta niebiesko-zielona alga w kształcie spirali to jedna z najstarszych roślin świata. Składa się głównie z białka, które stanowi, aż 55 - 70 proc. tej rośliny. Białko obecne w spirulinie jest lekkostrawne i doskonale się wchłania. O ile z białka wołowego przyswajamy ok. 20 proc., ze spiruliny aż 85 proc.
Alga ta jest dobrym wyborem dla osób przewlekle chorych, wyniszczonych, sportowców, wegetarian, a także osób o podwyższonym poziomie cholesterolu, które powinny ograniczyć podaż produktów pochodzenia zwierzęcego. Spirulina swoją zieloną barwę zawdzięcza zawartości chlorofilu, który działa oczyszczająco i odtruwająco. Pomaga też usunąć z organizmu metale ciężkie.
Warto wiedzieć, że 10 g spiruliny pokrywa zapotrzebowanie na żelazo w 80 proc. Inne cenne składniki, które w niej znajdziemy to: potas, wapno, kwas foliowy, witamina A, B1, B2, B3, B6, magnez, witamina E, witamina C. Zawarta w spirulinie witamina D zwiększa wchłanianie wapnia.