Młody zielony jęczmień
Tygodniowe łodyżki jęczmienia zawierają aminokwasy, enzymy, chlorofil oraz minerały: magnez, potas, żelazo, cynk i wapń. Już ten skład świadczy o tym, jaka to zdrowotna bomba. W dodatku młody jęczmień jest źródłem witamin - kwasu foliowego, który ułatwia przyswajanie żelaza, witaminy C, witamin z grupy B, biotyny oraz witaminy A. Młody jęczmień zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew. Bardzo wartościowym składnikiem młodego jęczmienia jest błonnik, który reguluje pracę jelit, przyspiesza przemianę materii i w dodatku zmniejsza apetyt. Zielony jęczmień jest także bardzo polecany dla cukrzyków (obniża poziom cukru oraz cholesterolu) oraz osobom z niskim poziomem żelaza, osobom starszym i osłabionym po przebytej chorobie. Jeść go mogą wszyscy, nie ma żadnych przeciwwskazań.