Dieta makrobiotyczna
Podstawą tej diety są nieprzetworzone ziarna zbóż, czyli kasze (szczególnie jaglana, gryczana, pęczak), ryż, ale także sezam, siemię lniane i inne nasiona. Dieta makrobiotyczna jest bardzo bogata w błonnik, witaminy oraz cenne minerały. Zboża powinny stanowić aż 60 proc. codziennych posiłków, a w pozostałych 40 proc. muszą znajdować się owoce, warzywa, ryby i chude mięso.
Stosując dietę makrobiotyczną, nie schudniemy zbyt wiele, ale poprawimy przemianę materii i oczyścimy organizm. W czasie jej stosowania należy w specjalny sposób podejść do sposobu przygotowywania posiłków – najlepiej, aby większość pokarmów spożywać na surowo i ograniczyć obróbkę cieplną do niezbędnego minimum. W diecie zakazane jest smażenie, a spożywane pokarmy możemy jednak blanszować oraz gotować na parze.
Przykładowe menu na jeden dzień:
Śniadanie: płatki owsiane z mlekiem sojowym i kawałkami świeżych owoców.
Drugie śniadanie: dwa jabłka lub jeden duży banan.
Obiad: kasza gryczana z duszonymi grzybami i cebulą, surówka z tartej marchewki i selera.
Podwieczorek: dwa pomidory z posiekaną cebulą i sokiem z cytryny.
Kolacja: zupa z soczewicy (w garnku gotujemy soczewicę, pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, ząbek czosnku – doprawione solą, pieprzem i garam masalą).