Kotlet schabowy (panierowany i smażony): 351 kalorii, 24,1 g tłuszczu, 82 mg cholesterolu
Panierowanie, tak chętnie stosowane przez Polaków, dostarcza organizmowi dużą dawkę kalorii i tłuszczu. Dlatego nie tylko schabowy jest niezdrowy. Powinniśmy unikać również panierowanych kotletów z kurczaka, które średnio mają 250 kalorii, 15,8 g tłuszczu i aż 100 mg cholesterolu. Agnieszka Radkiewicz zauważa jednak, że aby "odchudzić" polskie kotlety, wystarczy przyrządzić je bez panierki. Zamiast bułki tartej, którą przygotowuje się z niezdrowego białego pieczywa, sięgnijmy po pokruszone płatki kukurydziane (nie chłoną tłuszczu tak jak bułka), owsiane (mają dużo białka, błonnika i witamin z grupy B) czy utłuszczone w moździerzu siemię lniane (zawiera błonnik, magnez, cynk, żelazo czy witaminy z grupy B).