Kapuśniak z pomidorami
*Składniki: *1 mała cebula, 3 łyżki masła, 3 listki laurowe, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki balsamico, 5 pomidorów, 100 g wędzonej szynki, 1/2 łyżki kminku (ziarenka), 1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 główka średniej młodej kapusty, sól i pieprz, zielenina do przybrania (zielona cebulka, koperek lub pietruszka)
.
*Przygotowane: *pomidory sparzyć, zdjąć skórę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać liście laurowe, posłodzić i wlać balsamico - karmelizować całość na wolnym ogniu, uważając aby nie przypalić. Dodać pomidory, pokrojoną w kostkę szynkę, kminek oraz szczyptę soli i pieprzu. Dusić wszystko na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie wlać 1/2 szklanki bulionu i gotować kolejne 20 minut. W tym czasie oczyścić kapustę, poszatkować. Dodać do zupy i zalać resztą bulionu. Gotować, aż kapusta będzie miękka. Przed podaniem można doprawić do smaku wedle własnego uznania. Podawać z zieleniną i chlebem.