Zacznij od wyboru odpowiednich ziemniaków
Kulinarny sukces zależy przede wszystkim od rodzaju ziemniaków. - Wyróżniamy trzy typy ziemniaków – A, B i C. Do placków oraz dań takich jak kopytka, pierogi, pyzy czy kluski śląskie zwykle używa się ziemniaków typu C – mączystych lub B – ogólnoużytkowych – mówi Sylwia Wijata-Skóraś z Plackowej Izby w Kielcach. - W naszej kuchni sprawdzają się ziemniaki typu B. Używamy odmian Irys oarz Irga. Co prawda posiadają one mniej skrobi i trzeba dodać ciut więcej mąki do ciasta, ale przy smażeniu stają się chrupiące, jednocześnie zachowując wewnętrzną miękkość. Ważne jest to, aby były to ziemniaki ekologiczne, niepryskane, sztucznie nienawożone, kupowane bezpośrednio od zaufanego sprzedawcy. Dzięki temu smak placków jest nieporównywalny do tych przygotowywanych z ziemniaków "sklepowych". Poza tym takie ziemniaki są mniej wodniste, łatwiej tworzą plastyczną masę i przede wszystkim ta masa nie ciemnieje tak szybko.