Karambola
Poprawna nazwa tego owocu brzmi tak naprawdę oskomian pospolity. Po rozcięciu na pół, owoc ma kształt gwiazdy i stąd jego pospolita nazwa - gwieździsty owoc. Oprócz oryginalnego wyglądu wyróżnia się słodko-kwaśnym smakiem, który idealnie nadaje się do produkcji marynat, sosów i dżemów. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do ryb i mięs i składnik sałatek owocowych. Owoce karamboli po uprzednim umyciu, można jeść w całości ze skórką, a pokrojone w plasterki, mogą służyć jako dekoracja potraw. Pierwotnie uprawiany jedynie w Malezji, dziś to stały bywalec również polskich dyskontów w okresie od jesieni do wiosny. Karambola bogata jest w witaminę A, żelazo, wapń oraz magnez. Dzięki zawartości witaminy C sok z tego owocu polecany jest w czasie osłabionej odporności organizmu, a nawet w przypadku gorączki.