Rambutan
To owoc drzewa o tej samej nazwie pochodzącego z Azji, dokładniej z Malezji i Indonezji. Uprawiany jest na szeroką skalę w Tajlandii, Chinach, Indiach oraz na Filipinach. Znany jest również jako jagodzian lub śliwa chińska. Rambutan po malezyjsku oznacza "owłosiony" i jest to trafne określenie jego wyglądu. Jego miąższ jest całkowicie jadalny i w zależności od odmiany może być kwaskowaty (nadaje się gotowania), bądź słodki (zjada się go na surowo). Smak rambutanu najczęściej porównuje się do smaku liczi.
Kupując te egzotyczne owoce należy zwrócić uwagę na ich wygląd. Zielone lub brązowe plamy na skórce to sygnał, że jest niedojrzały albo już przejrzały. Najlepszy do spożycia będzie rambutan w jednolitym kolorze. Dla ciekawych nowych smaków poleca się również rambutany w syropie, które świetnie nadają się do owocowych sałatek.
Rambutan jest bogaty w witaminę B12, która poprawia pamięć, refleks, pomaga trzymać nerwy na wodzy i usunąć obrzęki.