Karambola
Jego poprawna nazwa brzmi tak naprawdę Oskomian pospolity. Po rozcięciu przekrój owocu ma kształt gwiazdy i stąd jego pospolita nazwa gwieździsty owoc. Oprócz oryginalnego wyglądu, okaz ten wyróżnia się słodko-kwaśnym smakiem, który idealnie nadaje się do produkcji marynat, sosów i dżemów. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do ryb i mięs (uprzednio podsmażony na maśle) i składnik sałatek owocowych.
Owoce te, po uprzednim umyciu, można jeść w całości ze skórką a pokrojone w plasterki mogą służyć jako dekoracja potraw. Pierwotnie uprawiany jedynie w Malezji, dziś to stały bywalec również polskich straganów w okresie od jesieni do wiosny.
Karambola bogata jest w witaminę A, żelazo, wapń oraz magnez. Dzięki zawartości witaminy C sok z karamboli polecany jest w czasie osłabionej odporności organizmu, a nawet w przypadku gorączki.