Mangostan właściwy
Pochodzi z Tajlandii i tam uznawany jest jako "królową owoców". Wszystko ze względu na wyjątkowy smak i charakterystyczną "czapeczkę", która wyglądem przypomina koronę. Owoce ten pod grubą i twardą skórą skrywa aksamitny, słodki miąższ, którego smak można określić jako soczysty brzoskwiniowo-cytrusowy. W trakcie konsumpcji należy uważać nie tylko na samą skórkę, ale również na otaczający ją czerwony miąższ, który jest bardzo gorzki.
Mangostan to wyjątkowo "zdrowy" owoc. Jest największym, znanym wśród owoców, źródłem antyoksydantów,czyli naturalnych substancji, które zapobiegają starzeniu się skóry. Główne składniki znajdujące się w tym owocu to ksantony, polifenole, katechiny, polisacharydy, sole mineralne: potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz witaminy B1, B2, B6 i C, około 16 proc. to cukry (głównie fruktoza i glukoza). Zdaniem naukowców zawarte w nim związki mogą być pomocne przy leczeniu aż 138 chorób, w tym depresji, nadciśnienia czy schorzeń reumatycznych. Owoc ten to również pokaźna dawka witaminy C, a jego kaloryczność wynosi 63 kcal na 100 g.