Nieprzestrzeganie zasad bezpieczeństwa
Nie wystarczy rozpalić grilla, wrzucić na ruszt kilka kawałków mięsa i wrócić do zabawiania gości. Obowiązują nas pewne zasady bezpieczeństwa. Grill powinien być ustawiony na stabilnym podłożu, ponieważ jego przenoszenie może grozić poparzeniem. Nie stójmy cały czas przy ruszcie i nie nachylajmy się nad nim - udowodniono, że w czasie dwugodzinnego grillowania emitowanych jest tyle szkodliwych substancji, ile z... 220 tysięcy papierosów. Mięsa i innych produktów, które pieką się na ruszcie, nie przewracamy rękami, tylko specjalnymi szpikulcami albo sztućcami. Poparzyć można się również żarzącymi się w grillu węglami - najlepiej ugasić je piaskiem. Po zakończeniu grillowania popiół powinno się wsypać do wykopanego dołu i zasypać go ziemią. Można jeszcze zalać to miejsce wodą.
Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz? Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz?