Zapominanie o wyczyszczeniu grilla
Przed ponownym użyciem ruszt trzeba koniecznie wyczyścić. Pamiętajmy, że po każdym grillowaniu osadza się na nim tłuszcz, którego musimy się pozbyć. Najłatwiej czyści się grill ciepły. W sklepach dostępne są specjalne łopatki, szczotki i skrobaczki, w które warto się zaopatrzyć - zeskrobiemy nimi zaschnięty tłuszcz. Możemy użyć również płynu do czyszczenia rusztu albo wykorzystać do tego ciepłą wodę z dodatkiem mydła i octu. Pamiętajmy o spłukaniu grilla na koniec i wytarciu go do sucha papierowymi ręcznikami. Uwaga - błędem jest szorowanie np. drucianą szczotką powierzchni ze stali nierdzewnej. Nie zapominajmy także o wyczyszczeniu i naoliwieniu kółek, o ile grill je ma. A jeśli na ruszcie pojawi się rdza, również ją zeskrobmy. Miejsce to można potem pomalować farbą. Masz grilla gazowego? Usuń pokrętła, wyczyść je oraz wyszoruj miejsca pod nimi. Przed ponownym ich założeniem pokrętła należy naoliwić.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl
Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz? Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz?