Objadanie się potrawami z rusztu
Polacy mają słabość do grilla, dlatego w sezonie objadają się produktami z rusztu bez opamiętania. Nie zapominajmy, że zazwyczaj grillujemy tłuste, wysokokaloryczne mięsa - karkówkę, boczek czy kiełbasę. Tłuszcz co prawda wytapia się z grillowanych potraw, ale i tak jedna upieczona kiełbaska to blisko 200 kalorii, która w 100 gramach ma prawie 20 gramów tłuszczu. Tuczą również kaloryczne dodatki - pieczywo, majonez, keczup oraz chętnie popijany w czasie grillowania alkohol. Ale jest na to rada: produkty z grilla spożywać z głową, od czasu do czasu. Upieczone mięso można podać z warzywną surówką, doprawić je sosem na bazie jogurtu naturalnego, a pszenne pieczywo zastąpić pełnoziarnistym.
Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz? Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz?