Grillowanie mięsa peklowanego i mrożonego
Jedzenie z rusztu smakuje wyśmienicie, ale nie wszystko do pieczenia się nadaje. Z dietetycznego punktu widzenia, ze względu na wytapiający się tłuszcz najlepiej grillować chude gatunki mięs - drób, chudą wołowinę i wieprzowinę, ryby, cielęcinę. Na grilla nie powinniśmy natomiast kłaść mięsa peklowanego. Podczas obróbki, zwłaszcza w wysokiej temperaturze, mogą bowiem tworzyć się nitrozoaminy o rakotwórczych właściwościach. Na ruszt nie wrzuca się też mięsa mrożonego, tylko świeże. Z powodzeniem możemy natomiast piec warzywa - paprykę, kukurydzę, cebulę itp. Najlepiej będą smakowały owinięte w folię aluminiową z dodatkiem masła. W folii warto grillować również ryby. Niektórzy grillują też owoce, owoce morza i jajka.
Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz? Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz?