Zupa cebulowa
- Można ją jeść okrągły rok, jednak jej szczególne właściwości sprawiają, że polecana jest przede wszystkim w okresie nasilonych zachorowań na przeziębienie czy grypę. Ta smaczna i delikatna zupa przyrządzana jest - jak sama nazwa wskazuje - na bazie cebuli. Warto jednak dodać także czosnek. Naturalny antybiotyk zawarty w tych warzywach pomoże organizmowi zwalczyć bakterie.
Idealnym dodatkiem jest natka pietruszki, która dzięki dużej zawartości witaminy C, jest również cennym sprzymierzeńcem w walce z infekcjami. Wiele osób uzupełnia to danie o grzanki - szczególnie, gdy jest podawane w formie kremu. Dzięki temu zupa ma ciekawą strukturę i jest bardziej sycąca. Grzanki przygotujmy jednak z pieczywa pełnoziarnistego.
Niektórzy smakosze podają tę zupę z dodatkiem żółtego sera czy wędzonego boczku. Takich rozwiązań nie poleca się, jednak osobom z nadwagą, które muszą pilnować kaloryczności spożywanych posiłków.
Mimo wieli zalet zupa cebulowa, nawet w wersji odchudzonej, nie jest potrawą lekkostrawną. Nie sięgajmy więc po nią w porze kolacji. Należy jej unikać również w przypadku problemów z wątrobą lub ogólnej nietolerancji cebuli i czosnku.