Zupa warzywna
- Kolejną zupą, którą powinniśmy jadać jak najczęściej jest zupa warzywna. To prawdziwa bomba witaminowa, w lekkostrawnym, rozgrzewającym i sycącym daniu, które możemy zjeść na obiad lub kolację. Jej smak i właściwości zależą oczywiście od jarzyn, które do niej dodamy. Im więcej warzyw, tym potężniejsza dawka cennych mikroelementów.
Jeśli taki rodzaj zupy planujemy jeść na kolację, nie musimy dodawać do niej innych składników. Będzie wówczas lekkim posiłkiem idealnym na wieczór. Z kolei serwowana w ciągu dnia, powinna być bardziej sycąca. Warto więc dodać do niej kaszę, ryż lub makaron z pełnego ziarna. Produkty zbożowe dostarczą dodatkowo cenne składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, magnez.
Ta zupa powinna znaleźć się w menu zarówno dzieci, dorosłych, jak i osób starszych. Pamiętajmy jednak, by nie gotować jej na tłustych gatunkach mięs, nie zabielać jej śmietaną i zdecydowanie nie dodawać do niej serków topionych.