Zupa z soczewicy
- Zarówno soczewica, jak i ciecierzyca cieszą się ostatnio coraz większą popularnością. Bardzo mnie to cieszy i mam nadzieję, że więcej osób włączy te składniki do swojego menu.
Zupa z soczewicy to doskonała alternatywa dla mięsnego obiadu, nie tylko dla wegetarian. Produkt ten jest bardzo bogaty w białko, którego głównym źródłem w naszej diecie jest właśnie mięso. Oczywiście musimy pamiętać, że białko w soczewicy nie jest w pełni wartościowe, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jednak jako jego dodatkowe, alternatywne źródło, sprawdza się znakomicie.
Poza tym soczewica jest też bogata w potas, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz w kwas foliowy, który jest szczególnie zalecany kobietom w ciąży i osobom mającym problemy z anemią. Takie danie z dodatkiem kaszy i warzyw jest więc kompletnym i bardzo pożywnym posiłkiem obiadowym.