Chrupki i wafelki
Może się wydawać, że kukurydziane chrupki czy wafelki - także te do lodów - to zupełnie niewinne słodkości. Niestety tak nie jest. - Drobiny wafelków i popularnych kukurydzianych chrupek bardzo łatwo dostają się w przestrzenie międzyzębowe i zalepiają bruzdy. Ponieważ rozpuszczają się bardzo powoli, zalegają w tych miejscach zazwyczaj aż do szczotkowania, czyli zazwyczaj przez wiele godzin. A to oznacza, że odpowiedzialne za rozwój próchnicy bakterie mają mnóstwo czasu na działanie - ostrzega Ewa Kierejsza.
A próchnica to nie jest jedyne zagrożenie. W końcu 100 g zwykłych wafelków do lodów to ponad 400 kcal. O ile jeden nie będzie problemem (waży tylko ok. 5 g), o tyle wafelki w formie batoników z nadzieniem czy kukurydziane chrupki są jeszcze bardziej tuczące i przede wszystkim zjadamy ich znacznie więcej.