Najbardziej szkodliwe słodycze

Kochają je nie tylko dzieci. Także dorośli często sięgają po słodkości. I nie ma w tym nic złego, o ile oczywiście jemy je w rozsądnych ilościach. Ogromne znaczenie ma też to, po jakie słodycze sięgamy. Bo choć wszystkie zawierają szkodliwy cukier, niektóre łakocie są znacznie gorsze od innych.

Obraz

/ 7

Obraz
© archiwum

Dlaczego cukierki nam szkodzą? To proste - nadmiar cukru w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób - od otyłości i związanych z nią dolegliwości, przez problemy natury psychicznej, po próchnicę, cukrzycę, choroby układu krążenia, serca i nowotwory.

O ile na wiele z tych chorób musimy pracować latami, nadwaga czy próchnica pojawiają się bardzo szybko. Wyeliminowanie lub ograniczenie najbardziej szkodliwych słodyczy to najlepszy sposób, by zadbać zarówno o linię, jak i o zdrowie. Czego więc unikać?

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 7Toffi, krówki, słodkie batony i inne ciągutki

Obraz
© archiwum

Wszystkie lepkie i ciągnące się karmelki i batoniki są dla nas szczególnie niebezpieczne. Nie tylko te bardzo słodkie. Owocowe ciągutki są równie zdradliwe. Wszystkie tego typu łakocie zawierają mnóstwo cukru, a często także wiele sztucznych dodatków. To jednak nic nadzwyczajnego. Podobny skład ma większość słodyczy. Jednak te nie tylko odłożą się w naszym organizmie w postaci nadprogramowych kilogramów, ale dodatkowo stworzą idealne warunki do rozwoju bakterii w jamie ustnej. - Cukier to idealna pożywka dla bakterii. Wszelkie iryski, cukierki toffi, krówki, batoniki i inne ciągutki oblepiają zęby i pozostają na nich jeszcze długo po tym, jak je jedliśmy, drobnoustroje mają więc mnóstwo czasu, by przerabiać cukier w powodujący próchnicę kwas - wyjaśnia stomatolog Ewa Kierejsza. - Jeśli już sięgamy po takie słodycze, umyjmy po nich zęby.

/ 7Chrupki i wafelki

Obraz
© archiwum

Może się wydawać, że kukurydziane chrupki czy wafelki - także te do lodów - to zupełnie niewinne słodkości. Niestety tak nie jest. - Drobiny wafelków i popularnych kukurydzianych chrupek bardzo łatwo dostają się w przestrzenie międzyzębowe i zalepiają bruzdy. Ponieważ rozpuszczają się bardzo powoli, zalegają w tych miejscach zazwyczaj aż do szczotkowania, czyli zazwyczaj przez wiele godzin. A to oznacza, że odpowiedzialne za rozwój próchnicy bakterie mają mnóstwo czasu na działanie - ostrzega Ewa Kierejsza.

A próchnica to nie jest jedyne zagrożenie. W końcu 100 g zwykłych wafelków do lodów to ponad 400 kcal. O ile jeden nie będzie problemem (waży tylko ok. 5 g), o tyle wafelki w formie batoników z nadzieniem czy kukurydziane chrupki są jeszcze bardziej tuczące i przede wszystkim zjadamy ich znacznie więcej.

/ 7Landrynki, lizaki i twarde cukierki

Obraz
© archiwum

Zawierają mnóstwo cukru i sztucznych barwników. Ale nie to wyróżnia landrynki spośród innych słodyczy. Szkodliwa jest ich twardość. Po pierwsze wolno się rozpuszczają, dając bakteriom czas na przetwarzanie cukru w niebezpieczne kwasy. Ale to nie wszystko. - Tak twarde cukierki do duże ryzyko mechanicznego uszkodzenia zębów lub dziąseł. Podczas rozgryzania landrynki bardzo łatwo jest np. złamać ząb - przestrzega stomatolog.

/ 7Żelki

Obraz
© archiwum

Mylnie wierzymy, że najgorsze są produkty o słodkim smaku. Tymczasem kwaśne żelki również zawierają mnóstwo cukru. Nie czujemy go, bo jest maskowany przez inne dodatki aromatyczne, które często też nie są obojętne dla naszego zdrowia. Np. kwasek cytrynowy - dodawany najczęściej do kwaśnych żelków - rozpuszcza szkliwo, przez co zęby stają się słabsze i bardziej narażone np. na próchnicę. Pamiętajmy też, że łakocie, które długo żujemy, mają tendencję do oblepiania zębów.

/ 7Guma do żucia

Obraz
© archiwum

Jedni twierdzą, że szkodzi, inni - że pomaga. Stomatolodzy zalecają żucie gum, jednak tylko tych niezawierających cukru. Inne - także rozpuszczalne - są na liście produktów zakazanych. Dlaczego? Łatwo się domyślić. Gumę żujemy długo, a więc znów zapewniamy bakteriom mnóstwo czasu na żerowanie na słodkiej pożywce. Z kolei gumy rozpuszczalne, które teoretycznie żujemy krócej, jak inne ciągutki oblepiają zęby. Lepiej więc z nich zrezygnować. Zupełnie inna jest sytuacja w przypadku gumy niezawierającej cukru. - Przede wszystkim reguluje ona poziom pH w ustach. Ma jednak jeszcze jedną dużą zaletę. Żucie gumy sprawia, że zwiększa się wydzielanie śliny, która z kolei rozpuszcza i spłukuje resztki pokarmowe zalegające w jamie ustnej - mówi Ewa Kierejsza. - Jeśli więc po zjedzeniu innych słodyczy nie mamy możliwości użycia szczoteczki, sięgnijmy przynajmniej po gumę.

/ 7Chipsy

Obraz
© archiwum

Nie bez powodu chipsy są symbolem niezdrowej żywności. Choć nie są słodkie, na naszej liście też się znalazły, ponieważ nie tylko zawierają cukier i są bardzo kaloryczne, ale część osób traktuje je jak mniej szkodliwy zamiennik słodyczy. Nic bardziej mylnego! 100 gramów to około 500 kcal. A na tak małej porcji zazwyczaj się nie kończy, bo ich jedzenie zwyczajnie "wciąga". Większość "chipsożerców" pochłania swój ulubiony przysmak do chwili opróżnienia torebki. A poza ogromną dawką kalorii i cukru, chipsy dostarczają nam całej masy innych szkodliwych substancji - soli i sztucznych ulepszaczy. Jednocześnie podobnie jak słodkie ciągutki, chipsy zostają w naszej jamie ustnej na długo i przez co zwiększają ryzyko próchnicy.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany