Toffi, krówki, słodkie batony i inne ciągutki
Wszystkie lepkie i ciągnące się karmelki i batoniki są dla nas szczególnie niebezpieczne. Nie tylko te bardzo słodkie. Owocowe ciągutki są równie zdradliwe. Wszystkie tego typu łakocie zawierają mnóstwo cukru, a często także wiele sztucznych dodatków. To jednak nic nadzwyczajnego. Podobny skład ma większość słodyczy. Jednak te nie tylko odłożą się w naszym organizmie w postaci nadprogramowych kilogramów, ale dodatkowo stworzą idealne warunki do rozwoju bakterii w jamie ustnej. - Cukier to idealna pożywka dla bakterii. Wszelkie iryski, cukierki toffi, krówki, batoniki i inne ciągutki oblepiają zęby i pozostają na nich jeszcze długo po tym, jak je jedliśmy, drobnoustroje mają więc mnóstwo czasu, by przerabiać cukier w powodujący próchnicę kwas - wyjaśnia stomatolog Ewa Kierejsza. - Jeśli już sięgamy po takie słodycze, umyjmy po nich zęby.