Tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce, spożywane w nadmiarze
Żywność bogata w tłuszcze sprzyja nie tylko nadwadze czy otyłości - nadmiar żywności może prowadzić do powstania w organizmie reaktywnych cząstek tlenu, potocznie zwanych wolnymi rodnikami. Tłuszcze pobudzają wydzielanie żółci w organizmie, czego skutkiem jest nadmiar kwasów żółciowych. Dostępne dane pochodzące z badań sugerują, że otyłość, a zwłaszcza otyłość brzuszna, przyczynia się do podwyższenia stężenia hormonów i czynników wzrostu, które sprzyjają rozwojowi komórek nowotworowych. Przykładowo - zwiększone wydzielanie insuliny podnosi ryzyko rozwoju raka jelita grubego i trzonu macicy, a prawdopodobnie również raka trzustki i nerki, natomiast zwiększone wydzielanie leptyny jest związane z występowaniem nowotworu jelita grubego i prostaty. Badacze potwierdzili istnienie przyczynowej zależności między wysoką zawartością tłuszczu w pożywieniu a rakiem przełyku, trzustki, jelita grubego, trzonu macicy, nerki i piersi (u kobiet po menopauzie), a prawdopodobnie również rakiem pęcherzyka żółciowego.