Domowe lepsze?
Być może najlepszym pomysłem jest przygotowanie lodów w domu. Ich kaloryczność ograniczymy używając zamiast mleka jogurtu naturalnego. Zawarty w nim cukier mleczny jest częściowo lub całkowicie rozłożony przez dobroczynnie działające na układ pokarmowy bakterie, co czyni ten produkt łatwiej przyswajalnym niż mleko i dzięki temu dobrze tolerują go osoby z niedoborem laktozy. Jogurt naturalny ma też bardzo dużo wapnia, aminokwasów i witamin z grupy B (zwłaszcza B2, B9 i B12) oraz jest bogatym źródłem jodu.
W domowych lodach możemy też wykorzystać świeże owoce, co nie tylko poprawi smak, ale nada przysmakowi dodatkowych walorów odżywczych.
Jeśli chcemy uzyskać kremową konsystencję, należy co pół godziny wyjąć masę z zamrażarki i dokładanie wymieszać. Dużym ułatwieniem jest jednak specjalna maszyna do produkcji lodów.
RAF/mp/WP Kuchnia