Gzik i goły
Trudno zapanować nad uśmiechem, gdy pani domu częstuje nas gzikiem. Pod tą zabawną, pochodzącą z wielkopolski nazwą kryje się potrawa, którą każdy z nas dobrze zna. To rozdrobniony biały ser wymieszany ze śmietaną (lub jogurtem), szczypiorkiem i rzodkiewką. Czasem dodawana jest też cebulka, a nawet jajko. W Wielkopolsce gzik często podawany jest z ziemniakami, mamy więc pyry z gzikiem.
Wesołość budzi też inna nazwa - goły albo gały. W wiejskiej kuchni kieleckiej, pod tą niezwykłą nazwą kryją się okrągłe, spłaszczone kluski, przygotowywane z tartych i odsączonych, surowych ziemniaków i jajek. Kluski, czyli goły gotowane są w osolonym wrzątku i podawane na mleku lub ze skwarkami.
Polecamy również:
Jakie są typowo polskie potrawy? Jakie są typowo polskie potrawy?