Moczki i fjuty, czyli co nas może zaskoczyć w regionalnej kuchni

To co dla jednych jest drożdżówką, inni znają jako sznekę z glancem. Pod różnymi nazwami funkcjonują też nóżki w galarecie. Na Kujawach będzie to trzęsionka, a w Toruniu zylc. Jak się w tym nazewnictwie regionalnym nie pogubić?

Obraz

/ 8Regionalny galimatias

Obraz
© archiwum

To co dla jednych jest drożdżówką, inni znają jako sznekę z glancem. Pod różnymi nazwami funkcjonują też nóżki w galarecie. Na Kujawach będzie to trzęsionka, a w Toruniu zylc. Dla części Polaków sałatka jarzynowa jest zwykłą sałatką jarzynową, inni pogardliwie mówią o niej kaczy żer. Jak się w tym nazewnictwie regionalnym nie pogubić? Co kryje się pod często zabawnymi nazwami, których pełne jest staropolskie, regionalne menu?

AD/mmch

Polecamy również:
Jakie są typowo polskie potrawy? Jakie są typowo polskie potrawy?

/ 8Fjut i ruchanki

Obraz
© archiwum

Powszechne zainteresowanie budzi przysmak o nazwie fjut. Pod tą nieco kontrowersyjną nazwą kryje się niewinny syrop z buraków cukrowych, wytwarzany na Pomorzu i Kujawach. Choć dzisiaj należy raczej do rzadko spotykanych produktów, kiedyś był namiastką słodyczy, polewano nim ciasta, a nawet smarowano chleb. Przepis jest prosty, ale przygotowanie fjuta nieco trwa. Trzeba ugotować i pokroić w kostkę buraki , po czym dobrze je wycisnąć. Otrzymany w ten sposób sok gotuje się do czasu, aż zgęstnieje i zmieni się w słodki syrop.

Także ruchanki wzbudzają emocje. Jednak to nic innego, jak smażone na gorącym tłuszczu racuchy. Pod tą nazwą potrawa ta jest znana przede wszystkim na Kaszubach i Kociewiu, a pochodzi od "ruszenia" drożdży, na których jest robiona. Tradycyjnie posypuje się ją cukrem, czasem też polewa śmietaną i podaje na ciepło.

Polecamy również:
Jakie są typowo polskie potrawy? Jakie są typowo polskie potrawy?

/ 8Ciapkapusta i pazibroda

Obraz
© archiwum

Ciapkapusta zwana inaczej pańciówką, ciaperkapustą, ciaprówką, ciamciówką lub klaplastrą to danie z kuchni śląskiej, robione z ziemniaków i białej lub kiszonej kapusty. Do tego dodawany jest smażony boczek kiełbasa i cebulka. Wszystko mieszane jest ze sobą i podawane jako papka. Do niej serwowane jest mięso - często żeberka.

Podobną potrawę spotkamy też na kieleckich wsiach - tam znane jest ono pod nazwą pazibroda. Podawana w bardzo gorącej zupie, krojona w grube kawałki kapusta kiszona ciągnęła się i parzyła brodę. Danie przygotowywane jest z tłuczonych ziemniaków zmieszanych z ugotowaną kiszoną kapustą i skwarkami.

Polecamy również:
Jakie są typowo polskie potrawy? Jakie są typowo polskie potrawy?

/ 8Proziaki

Obraz
© archiwum

Wbrew naturalnym skojarzeniom proziaki to nie tabletki szczęścia, likwidujące uczucie przygnębienia. Choć danie to zdaniem jego entuzjastów ma podobne działanie. Proziaki to mączne placki z dodatkiem prozy (czyli sody oczyszczonej). Danie pochodzi z Podkarpacia, a przygotowuje się je z mąki pszennej lub pszenno-żytniej, jaj, kwaśnej śmietany, wody i soli. Tradycyjnie pieczone były na blasze w opalanych drewnem piecach kaflowych. Dziś zazwyczaj smażone są na patelni.

Polecamy również:
Jakie są typowo polskie potrawy? Jakie są typowo polskie potrawy?

/ 8Moczka

Obraz
© archiwum

Z pierników, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek, moreli, gruszek, fig, orzechów laskowych i ciemnego piwa powstaje śląska potrawa (słodka zupa) przyrządzana na Boże Narodzenie, czyli moczka. Dziś piwo - w którym moczone są składniki - zastępowane jest często kompotem, a dawniej używano do tego celu wywaru jarzynowego albo rosołu gotowanego na karpich łbach.

Polecamy również:
Jakie są typowo polskie potrawy? Jakie są typowo polskie potrawy?

/ 8Gzik i goły

Obraz
© archiwum

Trudno zapanować nad uśmiechem, gdy pani domu częstuje nas gzikiem. Pod tą zabawną, pochodzącą z wielkopolski nazwą kryje się potrawa, którą każdy z nas dobrze zna. To rozdrobniony biały ser wymieszany ze śmietaną (lub jogurtem), szczypiorkiem i rzodkiewką. Czasem dodawana jest też cebulka, a nawet jajko. W Wielkopolsce gzik często podawany jest z ziemniakami, mamy więc pyry z gzikiem.

Wesołość budzi też inna nazwa - goły albo gały. W wiejskiej kuchni kieleckiej, pod tą niezwykłą nazwą kryją się okrągłe, spłaszczone kluski, przygotowywane z tartych i odsączonych, surowych ziemniaków i jajek. Kluski, czyli goły gotowane są w osolonym wrzątku i podawane na mleku lub ze skwarkami.

Polecamy również:
Jakie są typowo polskie potrawy? Jakie są typowo polskie potrawy?

/ 8Fitka

Obraz
© archiwum

Ficiajka, fitka i zarzucajka to nazwy jednej i tej samej potrawy - zupy jarzynowej przygotowywanej na pograniczu Małopolski i Górnego Śląska. Żeby zasłużyć na swą nazwę, zarzucajka - jarzynowa musi być zarzucona osobno ugotowaną kiszoną kapustą. Uznawana była kiedyś za zupę ludzi biednych, z czasem stała się tradycyjną zupą górników. Może być "czysta", czyli nie zawierać innych dodatków oprócz jarzyn, może też być z zasmażką lub zabielana śmietaną.

Polecamy również:
Jakie są typowo polskie potrawy? Jakie są typowo polskie potrawy?

/ 8Hekele

Obraz
© archiwum

Niezwykłe nazwy mają też śląskie dania przygotowywane ze śledzi. Zamiast tłumaczyć Ślązakom, że mamy chęć na potrawę z wymoczonej i pokrojonej ryby oraz gotowanego jajka, z dodatkiem kiszonego ogórka, cebuli, musztardy i pieprzu - powiedzmy po prostu, że mamy chęć na hekele. A jeśli do podobnie przyrządzonego śledzia chcielibyśmy jeszcze dostać ugotowane ziemniaki i skwarki z wędzonego boczku - poprośmy o szałot śląski.

AD/mmch

Polecamy również:
Jakie są typowo polskie potrawy? Jakie są typowo polskie potrawy?

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu