Wino z kwiatów mniszka
Kwiaty mniszka lekarskiego to doskonały składnik różnych napojów. Zanim ich użyjemy, musimy jednak bardzo dokładnie je oczyścić, pozbywając się małych owadów. Najlepiej położyć kwiaty płatkami do dołu na płachcie papieru, a owady wyjdą same. Domowe wino z kwiatów mlecza ma specyficzny smak, a jego przygotowanie nie jest trudne. Potrzebne nam będą: trzy litry kwiatów mniszka, trzy litry wody, półtora kilograma cukru, paczka drożdży winiarskich, sok z trzech cytryn i pół szklanki rodzynek. Kwiaty wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wrzącą wodą i dodajemy rodzynki. Odstawiamy na trzy dni w chłodne miejsce. Po tym czasie odcedzamy kwiaty i wlewamy płyn do gąsiora. Dodajemy wystudzony syrop zrobiony z litra wody i cukru, sok z cytryn i rozpuszczone w małej ilości wody drożdże. Odstawiamy w cieple miejsce. Po dwóch miesiącach można wino przelewać do butelek.