Patent na gotowanie bobu
Bób zawiera oligosacharydy, które nie są trawione ani rozkładane przez bakterie w naszych jelitach. Dlatego też jedzenie go może powodować wzdęcia i gazy. Aby tego uniknąć, opłucz ziarenka w zimnej wodzie, a następnie zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Po tym czasie odcedź bób, wlej świeżą wodę i ugotuj do miękkości. Młody bób gotuje się przez około 15 minut, dojrzały nawet 30. Najlepiej sprawdzać co jakiś czas, czy już jest gotowy. Trzeba uważać, aby go nie rozgotować, gdyż wtedy traci dużo ze swoich właściwości i ma nieprzyjemny smak. Wodę solimy pod koniec gotowania. W przeciwnym razie nasiona będą twarde. Do gotowania możemy dodać sok z cytryny, odrobinę cukru, gałązki kopru lub rozgnieciony czosnek. Młode nasiona można jeść ze skórką, starsze lub mrożone będą smaczniejsze obrane.