Młody bób - król letnich straganów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Jak kupować i przechowywać?

Obraz
© 123RF.COM

Na straganach i w warzywniakach możemy już kupić młody bób. To jedna z naszych ulubionych letnich przekąsek. Doskonale smakuje solo lub jako składnik warzywnych past, sałatek czy dań z makaronem. Bób to doskonałe źródło białka, witamin oraz minerałów. Na targowiskach sprzedawcy najczęściej oferują ziarenka zapakowane w foliowe worki. Czy taki bób jest równie wartościowy, jak ten, sprzedawany na kilogramy? Na co powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie? Jak przechowywać oraz gotować to warzywo?

Polecamy przepis na pełnoziarniste kluski z bobu:

/ 5W woreczku czy na kilogramy?

Obraz
© 123RF.COM

Na targowiskach i w supermarketach sprzedawany jest najczęściej łuskany bób zapakowany w foliowe worki. Jednak decydując się na taki produkt, nie mamy pewności, czy jest świeży. Worki nieraz leżą na słońcu przez wiele godzin, przez co puchną i wilgotnieją. W takich warunkach nasiona szybko gniją. Dlatego najlepiej poszukać bobu w strąkach. Zwróćmy uwagę, by były one jędrne, intensywnie zielone, bez plam, przebarwień i śladów pleśni.

/ 5Jak przechowywać?

Obraz
© 123RF.COM

Młody bób ma cienką skórkę, jasnozielony kolor i neutralny zapach. Może być zjadany na surowo, ponieważ jest miękki i delikatny. Dojrzałe nasiona są znacznie twardsze, dlatego przed spożyciem należy je obgotować. Po przyniesieniu do domu przełóżmy je do papierowej tory lub nieszczelnego pojemnika. Bób możemy przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż tydzień, ponieważ po tym czasie traci wartości odżywcze. Bób mocno pociemniały, zbrązowiały o nieprzyjemnym zapachu nie nadaje się do spożycia.

/ 5Patent na gotowanie bobu

Obraz
© 123RF.COM

Bób zawiera oligosacharydy, które nie są trawione ani rozkładane przez bakterie w naszych jelitach. Dlatego też jedzenie go może powodować wzdęcia i gazy. Aby tego uniknąć, opłucz ziarenka w zimnej wodzie, a następnie zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Po tym czasie odcedź bób, wlej świeżą wodę i ugotuj do miękkości. Młody bób gotuje się przez około 15 minut, dojrzały nawet 30. Najlepiej sprawdzać co jakiś czas, czy już jest gotowy. Trzeba uważać, aby go nie rozgotować, gdyż wtedy traci dużo ze swoich właściwości i ma nieprzyjemny smak. Wodę solimy pod koniec gotowania. W przeciwnym razie nasiona będą twarde. Do gotowania możemy dodać sok z cytryny, odrobinę cukru, gałązki kopru lub rozgnieciony czosnek. Młode nasiona można jeść ze skórką, starsze lub mrożone będą smaczniejsze obrane.

/ 5Bób w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Młody bób – surowy lub gotowany jest tak smaczny, że można jeść go bez żadnych dodatków. Jednak warto od czasu do czasu wypróbować inne warianty. Z ugotowanymi ziarenkami będzie dobrze komponować się bułka tarta podsmażona na maśle, świeży czosnek, koperek, natka pietruszki. Bób to także doskonały składnik hummusów, nadzienia do pierogów czy naleśników, makaronu, sałatek lub kremowych zup. Można łączyć go ze świeżymi ziołami – tymiankiem, miętą, szałwią i oregano. Bób lubi także towarzystwo soku z cytryny, delikatnych białych serów (mozzarelli, fety czy koziego twarożku). W sałatce świetnie komponuje się także z rukolą czy szpinakiem oraz długo dojrzewającymi wędlinami.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem