Jak obchodzić się z młodymi ziemniakami?
Gdy podczas przygotowywania obiadu zauważymy na ziemniaku zielone plamki, koniecznie trzeba je usunąć, a warzywo obrać. W innych przypadkach pozbawianie młodych kartofli skórki nie jest wskazane. To właśnie ona zawiera bogactwo wartościowych substancji, z których słynie to warzywo.
W skórce znajdziemy ich znacznie więcej niż w miąższu. Szczególnie dotyczy to potasu, który pomaga utrzymać ciśnienie krwi na właściwym poziomie, a poza tym jest pierwiastkiem, mającym kluczowe znaczenie dla regulacji gospodarki wodnej organizmu. Pamiętajmy, że pół kilograma ziemniaków pokrywa nasze całodzienne zapotrzebowanie na potas. Warzywo jest także źródłem cennego błonnika (ułatwia trawienie i obniża poziom cholesterolu), witamin z grupy B, C, A i E oraz żelaza, wapnia, fosforu i cynku.
Młodych kartofli nie powinno się przyrządzać na zbyt silnym ogniu, ponieważ wtedy ich zewnętrzna warstwa się rozgotuje i popęka, a wnętrze nadal będzie surowe.