Młode ziemniaki - zdrowe pod pewnym warunkiem
Młode ziemniaki charakteryzują się znacznie większą ilością wody w składzie, co sprawia, że nie tylko szybciej się gotują, ale także nie nadają się do długiego przechowywania. Warzywo warto kupować u sprawdzonego sprzedawcy, a najlepiej - bezpośrednio u producenta, który nie stosuje pestycydów i innych sztucznych środków ochrony roślin, mogących przeniknąć do ziemniaków i zaszkodzić naszemu zdrowiu. Wybierajmy bulwy twarde, suche oraz ładnie ukształtowane. Przede wszystkim zwróćmy uwagę, czy są dojrzałe i nie mają zielonych przebarwień, zwiastujących często obecność pod skórką solaniny - bardzo niebezpiecznego związku chemicznego, który powstaje, gdy w fazie wzrostu ziemniak jest odsłonięty i wyeksponowany na działanie promieni słonecznych. Solanina spożyta w nadmiernych ilościach może być przyczyną niestrawności, bólów brzucha i zatruć pokarmowych. Objawy zatrucia bardzo przypominają grypę: wysoka gorączka, poty, bóle i zawroty głowy. W skrajnych wypadkach kończy się to długim leczeniem w szpitalu.