Zupa z pokrzywy
Do przygotowania ekspresowej zupy z potężną dawką witamin, należy przygotować głęboki talerz listków pokrzywy, 250 ml śmietanki 12 proc., 50 g parmezanu, 1 dużą cebulę, 2 ząbki czosnku, 4 średnich ziemniaków, 500 ml bulionu warzywnego, olej do smażenia, sól morska i pieprz czarny do smaku.
Pokrzywę umyć i odcedzić. Cebulę wraz z czosnkiem posiekać, a następnie zeszklić na oleju w większym garnku. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Liście pokrzywy poszatkować i dodać do zupy. Całość gotować jeszcze ok. 8 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zblendować z dodatkiem kilku łyżek śmietany. Rozlać na miseczki, dodać starty parmezan i udekorować resztą śmietany.