Młoda pokrzywa w kuchni - pomysły na dania

Na wiosenne przesilenie i zmęczenie doskonale sprawdzi się sok z pokrzywy, natomiast odporność i odprężenie zimą zapewni napar z suszu. Listki młodej pokrzywy można też wykorzystać do przygotowania zupy, pesto, sałatki i napoju.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Sama natura

Obraz
© 123RF.COM

To jeden z pierwszych zielonych dodatków, które możemy włączyć do diety na przednówku. Przez większość uważana za parzący chwast, który nadaje się tylko do wycięcia, to w rzeczywistości roślina pełna witamin i składników mineralnych. Jej liście bogate są w chlorofil, ksantofil, karoten, witaminę C, K, B2, kwas pantotenowy, garbniki i flawonoidy, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk i krzem. To mała apteczka, którą w najlepsze, bo świeżej wersji mamy właśnie pod ręką. Stanowi ważny element w medycynie ludowej. Na wiosenne przesilenie i zmęczenie doskonale sprawdzi się sok z pokrzywy, natomiast odporność i odprężenie zimą zapewni napar z suszu. Listki młodej pokrzywy można też wykorzystać do przygotowania zupy, pesto, sałatki i napoju. Polecamy krótki przewodnik, jak ją zbierać i dlaczego
warto, a także jak włączyć pokrzywę do codziennego jadłospisu.

/ 7Jak zbierać pokrzywę?

Obraz
© 123RF.COM

Pierwsze listki można zauważyć już na początku kwietnia, ale na zbiory warto udać się także w maju i w trakcie wakacji. Oprócz czasu, istotne jest też miejsce zrywania tej rośliny. Należy mieć pewność, że nie była pryskana chemikaliami i nie rośnie zbyt blisko drogi. Łatwo ją również uprawiać w doniczce, np. na balkonie.

Ręce najlepiej zabezpieczyć zakładając gumowe lub ogrodnicze rękawiczki, a zielone pędy wkładać do koszyka lub papierowej torebki (reklamówki nie są dobrym pomysłem, bo pokrzywa może się zaparzyć). Najbardziej pożądaną częścią jest wierzch z 2-3 listkami - sprawdzi się jako dodatek do jajecznicy lub koktajlu. Młode pędy nadają się do soków i nalewek.

/ 7Herbata z pokrzywy

Obraz
© 123RF.COM

Podobnie jak inne zioła, pokrzywa działa moczopędne, zwiększa pozbywanie się mocznika z organizmu. Herbatki ziołowe na jej bazie poleca się osobom cierpiącym na kamicę nerkową, a także tym, którzy stosują dietę odchudzającą.

Herbata z pokrzywy ma charakterystyczny smak, dlatego producenci często mieszają ją z miętą, dzięki której zyskuje łagodniejszego aromatu. Można ją kupić w sklepach zielarskich, a także niektórych aptekach, ale każdorazowo warto sprawdzać skład po względem procentowej zawartości tej rośliny - może zdarzyć się, że w produkcie będzie zaledwie śladowa ilość pokrzywy lub konserwanty wzmacniające jej smak, co jednocześnie obniża zdrowotne właściwości pokrzywy.

/ 7Sok z pokrzywy

Obraz
© 123RF.COM

Napój ten to doskonały pomysł na detoks przed latem. Świeże, młode listki po zebraniu należy dokładnie umyć, a następnie zmiksować lub zblendować. Można również przygotować go w sokowirówce. Odcedzić i przelać do szklanek. Zalecana porcja to ok. 200 ml dziennie.

/ 7Pesto z pokrzywy

Obraz
© 123RF.COM

Aby zrobić taki zielony dodatek do grzanek lub sałatek, należy przygotować: 2 garście młodej pokrzywy, kilka liści mniszka, sok z 1 cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki płatków migdałowych, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku, starty parmezan.

Mniszka umyć, pokrzywę sparzyć i odcedzić, oba składniki zblendować lub utrzeć w moździerzu. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, płatki migdałowe, oliwę. Wymieszać i doprawić do smaku. Dodać parmezan i ponownie wymieszać.

/ 7Sałatka z pokrzywą

Obraz
© 123RF.COM

Świeże listki młodej pokrzywy doskonale urozmaicą niejedną sałatkę. Aby była sycąca i pełniła rolę dania obiadowego, najlepiej dodać mięso i kaszę. Pojedynczą pierś z kurczaka trzeba podsmażyć na odrobinie masła klarowanego z dodatkiem ziół (tymianek, majeranek), soli i pieprzu, a następnie pokroić w paseczki i wymieszać z ugotowaną kaszą np. pęczak (50 g) i pokrojoną w cienkie paski małą czerwoną papryką. Chwilę całość podsmażyć na patelni po kurczaku, z dodatkiem zielonych składników (np. fasolki, czosnku niedźwiedziego, zielonego cebulki), w tym oczywiście umytej, odcedzonej i posiekanej pokrzywy. Podawać na ciepło.

/ 7Zupa z pokrzywy

Obraz
© 123RF.COM

Do przygotowania ekspresowej zupy z potężną dawką witamin, należy przygotować głęboki talerz listków pokrzywy, 250 ml śmietanki 12 proc., 50 g parmezanu, 1 dużą cebulę, 2 ząbki czosnku, 4 średnich ziemniaków, 500 ml bulionu warzywnego, olej do smażenia, sól morska i pieprz czarny do smaku.

Pokrzywę umyć i odcedzić. Cebulę wraz z czosnkiem posiekać, a następnie zeszklić na oleju w większym garnku. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Liście pokrzywy poszatkować i dodać do zupy. Całość gotować jeszcze ok. 8 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zblendować z dodatkiem kilku łyżek śmietany. Rozlać na miseczki, dodać starty parmezan i udekorować resztą śmietany.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem