Młoda pokrzywa w kuchni - pomysły na dania
Na wiosenne przesilenie i zmęczenie doskonale sprawdzi się sok z pokrzywy, natomiast odporność i odprężenie zimą zapewni napar z suszu. Listki młodej pokrzywy można też wykorzystać do przygotowania zupy, pesto, sałatki i napoju.
Sama natura
To jeden z pierwszych zielonych dodatków, które możemy włączyć do diety na przednówku. Przez większość uważana za parzący chwast, który nadaje się tylko do wycięcia, to w rzeczywistości roślina pełna witamin i składników mineralnych. Jej liście bogate są w chlorofil, ksantofil, karoten, witaminę C, K, B2, kwas pantotenowy, garbniki i flawonoidy, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk i krzem. To mała apteczka, którą w najlepsze, bo świeżej wersji mamy właśnie pod ręką. Stanowi ważny element w medycynie ludowej. Na wiosenne przesilenie i zmęczenie doskonale sprawdzi się sok z pokrzywy, natomiast odporność i odprężenie zimą zapewni napar z suszu. Listki młodej pokrzywy można też wykorzystać do przygotowania zupy, pesto, sałatki i napoju. Polecamy krótki przewodnik, jak ją zbierać i dlaczego
warto, a także jak włączyć pokrzywę do codziennego jadłospisu.
Jak zbierać pokrzywę?
Pierwsze listki można zauważyć już na początku kwietnia, ale na zbiory warto udać się także w maju i w trakcie wakacji. Oprócz czasu, istotne jest też miejsce zrywania tej rośliny. Należy mieć pewność, że nie była pryskana chemikaliami i nie rośnie zbyt blisko drogi. Łatwo ją również uprawiać w doniczce, np. na balkonie.
Ręce najlepiej zabezpieczyć zakładając gumowe lub ogrodnicze rękawiczki, a zielone pędy wkładać do koszyka lub papierowej torebki (reklamówki nie są dobrym pomysłem, bo pokrzywa może się zaparzyć). Najbardziej pożądaną częścią jest wierzch z 2-3 listkami - sprawdzi się jako dodatek do jajecznicy lub koktajlu. Młode pędy nadają się do soków i nalewek.
Herbata z pokrzywy
Podobnie jak inne zioła, pokrzywa działa moczopędne, zwiększa pozbywanie się mocznika z organizmu. Herbatki ziołowe na jej bazie poleca się osobom cierpiącym na kamicę nerkową, a także tym, którzy stosują dietę odchudzającą.
Herbata z pokrzywy ma charakterystyczny smak, dlatego producenci często mieszają ją z miętą, dzięki której zyskuje łagodniejszego aromatu. Można ją kupić w sklepach zielarskich, a także niektórych aptekach, ale każdorazowo warto sprawdzać skład po względem procentowej zawartości tej rośliny - może zdarzyć się, że w produkcie będzie zaledwie śladowa ilość pokrzywy lub konserwanty wzmacniające jej smak, co jednocześnie obniża zdrowotne właściwości pokrzywy.
Sok z pokrzywy
Napój ten to doskonały pomysł na detoks przed latem. Świeże, młode listki po zebraniu należy dokładnie umyć, a następnie zmiksować lub zblendować. Można również przygotować go w sokowirówce. Odcedzić i przelać do szklanek. Zalecana porcja to ok. 200 ml dziennie.
Pesto z pokrzywy
Aby zrobić taki zielony dodatek do grzanek lub sałatek, należy przygotować: 2 garście młodej pokrzywy, kilka liści mniszka, sok z 1 cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki płatków migdałowych, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku, starty parmezan.
Mniszka umyć, pokrzywę sparzyć i odcedzić, oba składniki zblendować lub utrzeć w moździerzu. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, płatki migdałowe, oliwę. Wymieszać i doprawić do smaku. Dodać parmezan i ponownie wymieszać.
Sałatka z pokrzywą
Świeże listki młodej pokrzywy doskonale urozmaicą niejedną sałatkę. Aby była sycąca i pełniła rolę dania obiadowego, najlepiej dodać mięso i kaszę. Pojedynczą pierś z kurczaka trzeba podsmażyć na odrobinie masła klarowanego z dodatkiem ziół (tymianek, majeranek), soli i pieprzu, a następnie pokroić w paseczki i wymieszać z ugotowaną kaszą np. pęczak (50 g) i pokrojoną w cienkie paski małą czerwoną papryką. Chwilę całość podsmażyć na patelni po kurczaku, z dodatkiem zielonych składników (np. fasolki, czosnku niedźwiedziego, zielonego cebulki), w tym oczywiście umytej, odcedzonej i posiekanej pokrzywy. Podawać na ciepło.
Zupa z pokrzywy
Do przygotowania ekspresowej zupy z potężną dawką witamin, należy przygotować głęboki talerz listków pokrzywy, 250 ml śmietanki 12 proc., 50 g parmezanu, 1 dużą cebulę, 2 ząbki czosnku, 4 średnich ziemniaków, 500 ml bulionu warzywnego, olej do smażenia, sól morska i pieprz czarny do smaku.
Pokrzywę umyć i odcedzić. Cebulę wraz z czosnkiem posiekać, a następnie zeszklić na oleju w większym garnku. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Liście pokrzywy poszatkować i dodać do zupy. Całość gotować jeszcze ok. 8 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zblendować z dodatkiem kilku łyżek śmietany. Rozlać na miseczki, dodać starty parmezan i udekorować resztą śmietany.