Mleko sojowe
To najpopularniejsze mleko roślinne. Stanowi doskonałe źródło białka, dlatego chętnie sięgają po nie wegetarianie, weganie oraz osoby, które chcą uzupełnić poziom tego składnika w swojej diecie. Napój ten dostarcza również spore dawki żelaza, wapnia i witamin z grupy B. Dla wzbogacenia smaku, mleko sojowe dosładza się naturalnymi substancjami np. taumatyną. Na rynku można kupić tego typu napoje o następujących smakach: neutralnym, waniliowym, owocowym i czekoladowym, zarówno w płynie, jak i w proszku. Niestety sojowe substytuty mleka to częsty powód zaburzeń pracy przewodu pokarmowego. Jego nadmierna konsumpcja może prowadzić do biegunki, wymiotów lub gorączki. Dlatego najlepiej wprowadzać je do diety stopniowo i w małych ilościach
Przepis na domowe, mleko sojowe
Szklankę ziaren soi wsypać do garnuszka i zalać 3 szklankami wody. Moczyć kilka godzin, a następnie zmiksować z kolejnymi 3 szklankami wody i gotować przez 30 minut.