Curry z kurczakiem
Składniki: 400 g piersi kurczaka, 100 g ryżu jaśminowego, puszka mleka kokosowego, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, pieprz cayenne,
2 cm obranego korzenia imbiru, papryczka chili, 3 łyżki curry, 2 łyżki jogurtu greckiego, 3 łyżki klarowanego masła, sól, pieprz, świeża kolendra.
Przygotowanie: filet opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Mięso posyp curry i odstaw do lodówki na godzinę. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej masło. Zeszklij pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj czosnek i kurczaka. Smaż na średnim ogniu przez ok. 4-5 min. Chili drobno posiekaj (z nasionami lub bez, w zależności od tego, jak ostre ma być danie). Imbir zetrzyj na tarce. Wlej mleko kokosowe. Dodaj imbir, chili i pieprz cayenne. Duś, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Ryż ugotuj według przypisu na opakowaniu. Do miseczek nałóż ryż, polej sosem. wierzch udekoruj jogurtem i posyp kolendrą.