Kulinarne inspiracje
Mleczko kokosowe to znakomity zamiennik śmietany. Wykorzystywane jest też jako jeden z głównych dodatków do potraw typu curry. Poza tym sprawdzi się jako dodatek do zup i sosów. Nie tylko świetnie zagęści potrawę, ale także nada oryginalnego smaku. Może je dodać do zupy pomidorowej, kremu z soczewicy czy buraków, dyniowej, szparagowej czy ogórkowej. Niektórzy lubią gotować w mleczku kokosowym owoce morza, zwłaszcza krewetki. Mleczko kokosowe znakomicie nadaje się także do wszelkiego rodzaju koktajli, szejków i smoothies. Doskonale smakuje w połączeniu ze świeżymi owocami. Możemy je także ubić jak śmietanę kremówkę. W tym celu potrzebne nam jest mleczko w formie masy (najlepiej wstawić je do lodówki poprzedniego dnia). Stężałe mleko przekładamy do misy miksera i ubijamy. Pod koniec ubijania można dodać do smaku cukier puder. Ubite mleczko kokosowe będzie ciekawym dodatkiem do tortów, ciast z kremem i deserów.