Mleczko kokosowe. Niezastąpiony produkt w azjatyckiej kuchni
Teraz kupisz w promocji
Mleko kokosowe jest szczególnie popularne w kuchni tajskiej i indyjskiej. Osoby cierpiące na nietolerancję mleka zwierzęcego, mogą uzupełnić swój jadłospis o ten produkt, gdyż nie zawiera on alergicznych białek oraz laktozy. Na co zwrócić uwagę kupując mleko kokosowe?
Jak powstaje mleko kokosowe?
Aby otrzymać mleko kokosowe, należy zalać gorącą wodę miąższ lub koprę i odcisnąć przez gazę. - W ten sposób powstaje aromatyczny biały płyn zawierający od 5 do 25 tłuszczów (w zależności od ilości użytej wody). W sklepach znajdziemy mleko kokosowe w puszce lub w kartoniku. Możemy jednak przygotować je również w domu. Wystarczy zalać gorącą wodą wiórki kokosowe, zblendować je, a następnie odcisnąć przez gazę. Im więcej wody dodamy, tym mleczko będzie rzadsze. Domowe mleko kokosowe można przechowywać w lodówce do 3 dni. Kupując mleko kokosowe, zwróćmy uwagę na etykietę. Unikajmy produktów, które mają w składzie stabilizatory (np. gumę guar), przeciwutleniacze oraz emulgatory. Dobre mleko kokosowe powinno zawierać jedynie ekstrakt z kokosa oraz wodę.
Zdrowie zamknięte w puszce
Mleko kokosowe zawiera kwas laurynowy o silnych właściwościach przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych. Cenne w mleczku kokosowym są witaminy: C, E i z grupy B oraz pierwiastki: żelazo, selen, wapń, magnez, fosfor. Mleczko kokosowe zawiera również błonnik i białko. Spożywanie mleczka kokosowego wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na stan skóry, spowalnia procesy starzenia, reguluje trawienie, a nawet pozwala obniżyć gorączkę, pomaga w astmie, osteoporozie i kamieniach nerkowych.
Kulinarne inspiracje
Mleczko kokosowe to znakomity zamiennik śmietany. Wykorzystywane jest też jako jeden z głównych dodatków do potraw typu curry. Poza tym sprawdzi się jako dodatek do zup i sosów. Nie tylko świetnie zagęści potrawę, ale także nada oryginalnego smaku. Może je dodać do zupy pomidorowej, kremu z soczewicy czy buraków, dyniowej, szparagowej czy ogórkowej. Niektórzy lubią gotować w mleczku kokosowym owoce morza, zwłaszcza krewetki. Mleczko kokosowe znakomicie nadaje się także do wszelkiego rodzaju koktajli, szejków i smoothies. Doskonale smakuje w połączeniu ze świeżymi owocami. Możemy je także ubić jak śmietanę kremówkę. W tym celu potrzebne nam jest mleczko w formie masy (najlepiej wstawić je do lodówki poprzedniego dnia). Stężałe mleko przekładamy do misy miksera i ubijamy. Pod koniec ubijania można dodać do smaku cukier puder. Ubite mleczko kokosowe będzie ciekawym dodatkiem do tortów, ciast z kremem i deserów.
Curry z kurczakiem
Składniki: 400 g piersi kurczaka, 100 g ryżu jaśminowego, puszka mleka kokosowego, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, pieprz cayenne,
2 cm obranego korzenia imbiru, papryczka chili, 3 łyżki curry, 2 łyżki jogurtu greckiego, 3 łyżki klarowanego masła, sól, pieprz, świeża kolendra.
Przygotowanie: filet opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Mięso posyp curry i odstaw do lodówki na godzinę. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej masło. Zeszklij pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj czosnek i kurczaka. Smaż na średnim ogniu przez ok. 4-5 min. Chili drobno posiekaj (z nasionami lub bez, w zależności od tego, jak ostre ma być danie). Imbir zetrzyj na tarce. Wlej mleko kokosowe. Dodaj imbir, chili i pieprz cayenne. Duś, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Ryż ugotuj według przypisu na opakowaniu. Do miseczek nałóż ryż, polej sosem. wierzch udekoruj jogurtem i posyp kolendrą.