Miodowe muffiny ubrane w czapkę Mikołaja
Składniki: 250 g marchewki, 1 pomarańcza, 100 g masła, 5 łyżek miodu, 250 g mąki, 80 ml mleka, 2 jajka, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki sody, 100 g cukru trzcinowego
Dekoracja: biały lukier, czerwony barwnik spożywczy
Przygotowanie: Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy. Masło, miód i sok z cytrusa podgrzewamy na wolnym ogniu. Lekko studzimy, dodajemy jajka i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier waniliowy, trzcinowy, szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre, dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Ciasto rozkładamy do papilotek. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy muffinki wystygną dekorujemy je białym i czerwonym lukrem tak, by powstała czapka świętego Mikołaja.