Składniki
- Ciasto na piernikowy domek
- Składniki:
- 600 g mąki
- 200 g masła (kostka)
- 200 g cukru
- 6 -7 łyżek miodu
- opakowanie przyprawy do piernik
- płaska łyżka imbiru
- Lukier
- Składniki:
- 250 g cukru pudru (duża szklanka)
- 1 białko
- sok z cytryny
Przepis
Piernik ma długą tradycję zarówno w Europie jak i w Polsce. Nie o nim jednak chciałam napisać, a o domku z piernika. Nie tylko choinka, ale również tradycja pieczenia domków z piernika wywodzi się z Niemiec. Tam świętowanie rozpoczyna się już od 6 grudnia i trwa aż do Świąt Bożego Narodzenia.
Przepis
Z domkiem z piernika zetknęłam się pierwszy raz na początku lat dziewięćdziesiątych kiedy byłam u cioci w Stuttgarcie. Wprawdzie była to końcówka października jednak ciocia chciała zrobić niespodziankę moim dzieciom i pokazała mi jak się piecze domek z piernika. Cudnie ozdobiony i mocno sklejony lukrem przebył długą drogę na tylnej szybie dużego Fiata, budząc niemałe zdziwienie celników. Wtedy był to jeszcze czas granic i kontroli.
Domek został dotransportowany w całości. Aby dzieci go od razu nie zjadły została wymyślona bajka o czarownicy, która wszystko zatruła a odczaruje dopiero na święta. Moje dzieci dość długo musiały czekać, ale opłaciło się bo potem z zachwytem mogły pałaszować wszystkie cudeńka.
Patrząc z perspektywy czasu trochę żałuję, że nie pozwoliłam im go od razu zjeść, myślę jednak, że ta wyczekiwana radość też miała jakiś sens. Ustawiały tam aniołki, różne zabawki, szyszki i to też miało swój urok.
Przepis
W tym roku domek robiłam wspólnie z Weroniką i Zosią. Kuchnia przypominała plac boju ale warto było! Dziewczynki miały radości co niemiara, a i kolędy pośpiewałyśmy. Przy klejeniu dachu okazała się niezbędna dodatkowa pomoc męska do podtrzymania. Wcale to nie było takie trudne.
Zachęcam Was do zrobienia domku szczególnie jeśli macie dzieci.
Przepis
Moje rady:
Przepis
- najpierw przygotuj formę z papieru (brystol)
- dach to kartka A 4 złożona na połowę
- boki domku - kartka ma obcięte z każdej strony 3 cm
- Nie wycinaj w kartonie okien ani drzwi
- przygotuj gotowe elementy i obrysuj je na wyciętym już cieście, tak jest prościej
- podziel pracę przynajmniej na dwa dni, jeden dzień pieczenie a drugi zdobienie
- mój sposób na zdobienie to najpierw na płasko zdobię dach i poszczególne elementy
- kiedy wszystko przeschnie wtedy sklejam
- dwie dziewczynki - więc domki musiały być dwa - niżej podane są proporcje na jeden domek
Przepis
Jak zrobić ciasto?
- rozpuść na wolnym ogniu masło, miód i cukier, poczekaj aż lekko przestygnie
- do miski dodaj pozostałe suche składniki, wymieszaj
- do suchych składników dodawaj płynną masę i wyrabiaj ciasto
- rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wycinaj z ciasta poszczególne elementy domku
- układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10-12 min.
- kiedy ciasto lekko przestygnie zdejmij je z papieru i ułóż na prostym blacie do całkowitego wystygnięcia
Przepis
Jak zrobić lukier?
- wyszoruj jajko i sparz wodą
- oddziel białko od żółtka
- wymieszaj białko z cukrem i ucieraj na puszystą masę najlepiej mikserem
- w trakcie ucierania dodaj trochę soku z cytryny
- przełóż lukier do szprycy cukierniczej
- udekoruj poszczególne elementy domku na płasko
- kiedy wzorki na ścianach domku przeschną sklej domek
- najpierw sklej boki a dopiero kiedy boki przeschną to dodaj dach
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/12/domek-z-piernika-gingerbread-house.html