Pierniczki w papierowym rożku
Składniki: 1 kg mąki, 1 szklanka miodu, 150 g cukru, 1 kostka margaryny, 3 jajka, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, lukier do dekoracji
Przygotowanie: W garnku z grubym dnem roztapiamy margarynę. Dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika i gotujemy chwilkę, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Do mieszanki miodowej dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie. Blat podsypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy. Wykrawamy pierniczki. Przekładamy na blaszkę i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu dekorujemy lukrem i pakujemy w rożki przygotowane wcześniej z szarego papieru.