Makaron z mini koftami i warzywami
Składniki: 200 g odsączonej soczewicy z puszki, 1 łyżeczka czerwonej papryki w przyprawie, 400 g chudej mielonej wołowiny, 2 duże dojrzałe pomidory obrane ze skóry, 1 cebula czerwona, pół cukinii, małe opakowanie kukurydzy z puszki, 1 pęczek zielonej pietruszki, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1/2 puszki mleka kokosowego, sól, pieprz, 4 łyżki jogurtu naturalnego, ugotowany makaron kokardki, olej do smażenia.
Przygotowanie: Do miski wsyp soczewicę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj mięso mielone i czerwona paprykę w przyprawie i zacznij ugniatać. Zwilżonymi dłońmi uformuj mini kofty w postaci kulek. W blenderze zmiksuj pomidory, pietruszkę, miód, cebulę, mleko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mini kofty z obu stron. Następnie dodaj sos i duś pod przykryciem około 8 minut. Dodaj pociętą w plastry cukinię oraz kukurydzę z puszki i gotuj kolejne 6 minut. Następnie połącz z ugotowanym makaronem. Udekoruj pietruszką i zrób kleksa z jogurtu naturalnego.
Dzień dobry TVN/x-news/mp/WP Kuchnia