Mięsne menu nie tylko dla dzieci
Jak wiadomo, mięso to doskonałe źródło wapnia. W przypadku jadłospisu dla dzieci i prawdziwych niejadków warto pokombinować z ciekawymi przepisami. Blogerka kulinarna Daria Ładocha w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała kilka dań mięsnych dla dzieci. W menu znalazły się m.in. polędwiczki wieprzowe z jabłkami i cynamonem, makaron z minikoftami wołowymi i warzywami oraz ekspresowe kurczaki pieczone w sosie warzywnym.
Łatwe dania z mięsem w roli głównej
Kurczak pieczony w sosie pomidorowym
Składniki: 6 pałek z kurczaka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 pomidory, 1 duża czerwona papryka, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki oregano, 3 listki laurowe, 1 marchewka, 2 ziela angielskie, 1 łyżka oleju.
Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 180 stopni. Kurczaki umyj i posól. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem. Wsadź kurczaki, ziele angielskie oraz listek laurowy do środka. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę. Następnie resztę składników zmiksuj w blenderze i polej nimi kurczaki. Piecz pod przykryciem około 45 minut.
Kotleciki z indyka na parze z sosem pomidorowym
*Składniki: *200 g indyka mielonego, 200 g schabu mielonego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 50 g bułki tartej, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 100 papryki oczyszczonej z nasion, 1 łyżka oleju, woda do gotowania, 1 puszka pomidorów lub 3 duże pomidory bez skóry, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszonej bazylii, sól, pieprz, 50 g śmietany.
Przygotowanie: Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Do miski wrzuć mięso oraz połowę cebuli i połowę czosnku. Dodaj jajko, bułkę tartą, majonez, musztardę oraz zioła i wymieszaj. Uformuj kotleciki i gotuj na parze w dużym garnku około 30 minut. W osobnym rondelku rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj resztę cebuli oraz czosnku. Następnie pokrój drobno paprykę i chwilę podsmażaj. Dodaj pomidory z puszki lub świeże drobno pokrojone wraz z wszystkimi przyprawami i koncentratem. Doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj na koniec śmietanę. Całość miksuj i polewaj gotowe kotleciki. Udekoruj zieloną pietruszką.
Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem i cynamonem
*Składniki: *1 polędwica wieprzowa, 3 jabłka, 4 łyżki oleju, sól, 1 łyżka sosu sojowego, szczypta cynamonu, szczypta cukru drobnego, 2 łyżki słodkiej śmietanki, miska ugotowanego ryżu.
Przygotowanie: Polędwicę umyj i osusz ręcznikiem. Pokrój na cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię i wlej olej. Podsmażaj kawałki polędwicy z obu stron. W tym czasie obierz jabłka i pokrój na łódeczki. Gdy mięso będzie obsmażone dodaj jabłka, dolej wody i duś pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Dopraw cukrem solą i cynamonem. Na sam koniec wlej słodką śmietankę. Doprowadź do wrzenia i mięso jest gotowe. Podawaj z ryżem.
Makaron z mini koftami i warzywami
Składniki: 200 g odsączonej soczewicy z puszki, 1 łyżeczka czerwonej papryki w przyprawie, 400 g chudej mielonej wołowiny, 2 duże dojrzałe pomidory obrane ze skóry, 1 cebula czerwona, pół cukinii, małe opakowanie kukurydzy z puszki, 1 pęczek zielonej pietruszki, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1/2 puszki mleka kokosowego, sól, pieprz, 4 łyżki jogurtu naturalnego, ugotowany makaron kokardki, olej do smażenia.
Przygotowanie: Do miski wsyp soczewicę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj mięso mielone i czerwona paprykę w przyprawie i zacznij ugniatać. Zwilżonymi dłońmi uformuj mini kofty w postaci kulek. W blenderze zmiksuj pomidory, pietruszkę, miód, cebulę, mleko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mini kofty z obu stron. Następnie dodaj sos i duś pod przykryciem około 8 minut. Dodaj pociętą w plastry cukinię oraz kukurydzę z puszki i gotuj kolejne 6 minut. Następnie połącz z ugotowanym makaronem. Udekoruj pietruszką i zrób kleksa z jogurtu naturalnego.
Dzień dobry TVN/x-news/mp/WP Kuchnia