Mięsne menu nie tylko dla dzieci

Jak wiadomo, mięso to doskonałe źródło wapnia. W przypadku jadłospisu dla dzieci i prawdziwych niejadków warto pokombinować z ciekawymi przepisami. Blogerka kulinarna Daria Ładocha w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała kilka dań mięsnych dla dzieci. W menu znalazły się m.in. polędwiczki wieprzowe z jabłkami i cynamonem, makaron z minikoftami wołowymi i warzywami oraz ekspresowe kurczaki pieczone w sosie warzywnym.

Obraz

/ 5Łatwe dania z mięsem w roli głównej

/ 5Kurczak pieczony w sosie pomidorowym

Obraz

Składniki: 6 pałek z kurczaka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 pomidory, 1 duża czerwona papryka, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki oregano, 3 listki laurowe, 1 marchewka, 2 ziela angielskie, 1 łyżka oleju.

Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 180 stopni. Kurczaki umyj i posól. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem. Wsadź kurczaki, ziele angielskie oraz listek laurowy do środka. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę. Następnie resztę składników zmiksuj w blenderze i polej nimi kurczaki. Piecz pod przykryciem około 45 minut.

/ 5Kotleciki z indyka na parze z sosem pomidorowym

Obraz

*Składniki: *200 g indyka mielonego, 200 g schabu mielonego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 50 g bułki tartej, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 100 papryki oczyszczonej z nasion, 1 łyżka oleju, woda do gotowania, 1 puszka pomidorów lub 3 duże pomidory bez skóry, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszonej bazylii, sól, pieprz, 50 g śmietany.

Przygotowanie: Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Do miski wrzuć mięso oraz połowę cebuli i połowę czosnku. Dodaj jajko, bułkę tartą, majonez, musztardę oraz zioła i wymieszaj. Uformuj kotleciki i gotuj na parze w dużym garnku około 30 minut. W osobnym rondelku rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj resztę cebuli oraz czosnku. Następnie pokrój drobno paprykę i chwilę podsmażaj. Dodaj pomidory z puszki lub świeże drobno pokrojone wraz z wszystkimi przyprawami i koncentratem. Doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj na koniec śmietanę. Całość miksuj i polewaj gotowe kotleciki. Udekoruj zieloną pietruszką.

/ 5Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem i cynamonem

Obraz

*Składniki: *1 polędwica wieprzowa, 3 jabłka, 4 łyżki oleju, sól, 1 łyżka sosu sojowego, szczypta cynamonu, szczypta cukru drobnego, 2 łyżki słodkiej śmietanki, miska ugotowanego ryżu.

Przygotowanie: Polędwicę umyj i osusz ręcznikiem. Pokrój na cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię i wlej olej. Podsmażaj kawałki polędwicy z obu stron. W tym czasie obierz jabłka i pokrój na łódeczki. Gdy mięso będzie obsmażone dodaj jabłka, dolej wody i duś pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Dopraw cukrem solą i cynamonem. Na sam koniec wlej słodką śmietankę. Doprowadź do wrzenia i mięso jest gotowe. Podawaj z ryżem.

/ 5Makaron z mini koftami i warzywami

Obraz

Składniki: 200 g odsączonej soczewicy z puszki, 1 łyżeczka czerwonej papryki w przyprawie, 400 g chudej mielonej wołowiny, 2 duże dojrzałe pomidory obrane ze skóry, 1 cebula czerwona, pół cukinii, małe opakowanie kukurydzy z puszki, 1 pęczek zielonej pietruszki, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1/2 puszki mleka kokosowego, sól, pieprz, 4 łyżki jogurtu naturalnego, ugotowany makaron kokardki, olej do smażenia.

Przygotowanie: Do miski wsyp soczewicę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj mięso mielone i czerwona paprykę w przyprawie i zacznij ugniatać. Zwilżonymi dłońmi uformuj mini kofty w postaci kulek. W blenderze zmiksuj pomidory, pietruszkę, miód, cebulę, mleko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mini kofty z obu stron. Następnie dodaj sos i duś pod przykryciem około 8 minut. Dodaj pociętą w plastry cukinię oraz kukurydzę z puszki i gotuj kolejne 6 minut. Następnie połącz z ugotowanym makaronem. Udekoruj pietruszką i zrób kleksa z jogurtu naturalnego.

Dzień dobry TVN/x-news/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna