Kotleciki z indyka na parze z sosem pomidorowym
*Składniki: *200 g indyka mielonego, 200 g schabu mielonego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 50 g bułki tartej, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 100 papryki oczyszczonej z nasion, 1 łyżka oleju, woda do gotowania, 1 puszka pomidorów lub 3 duże pomidory bez skóry, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszonej bazylii, sól, pieprz, 50 g śmietany.
Przygotowanie: Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Do miski wrzuć mięso oraz połowę cebuli i połowę czosnku. Dodaj jajko, bułkę tartą, majonez, musztardę oraz zioła i wymieszaj. Uformuj kotleciki i gotuj na parze w dużym garnku około 30 minut. W osobnym rondelku rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj resztę cebuli oraz czosnku. Następnie pokrój drobno paprykę i chwilę podsmażaj. Dodaj pomidory z puszki lub świeże drobno pokrojone wraz z wszystkimi przyprawami i koncentratem. Doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj na koniec śmietanę. Całość miksuj i polewaj gotowe kotleciki. Udekoruj zieloną pietruszką.