Przepis na pizzę domową (duża, grubo wyrośnięta):
Składniki:
- 1 kg mąki typu 0
- 80g wody
- 40 g oliwy extra virgin
- 20 g soli morskiej
- 7 g suchych drożdże.
Składniki na ciasto łączymy ze sobą, wyrabiamy masę, przykrywamy w naczyniu folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Dajemy czas drożdżom, aby spulchniły ciasto. Po tym czasie wykładamy ciasto do formy nasmarowanej oliwą. Delikatnie rozprowadzamy po blaszce używając opuszków palców - tak, jakbyśmy grali na fortepianie. Gdy używamy domowego piekarnika, pieczemy pizzę w temperaturze 230-250 stopni C przez ok. 15-16 minut, wyciągamy, dodajemy mozzarellę i pieczemy dodatkowe 4 minuty. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości składników. Im mniej składników, tym czas krótszy, a dzięki temu ciasto może lepiej się dopiec.